Nebojte se maškrtiť čokoládu – je zdravá!

Stokrát zatracovaná a stokrát zbožňovaná… Reč je o pochúťke, či hriechu menom čokoláda. Jedna časť ľudstva si bez nej nedokáže predstaviť svoj život a druhá hovorí, že to v zásade nie je nič také ohromné. V takej podobe ako ju poznáme, existuje asi päť storočí. 

Výber rôznych čokolád

Nervozita, stres, depresie, smútok – tieto pesimistické stavy dokáže čokoláda zahnať. Spôsobuje to kakao, ktoré je súčasťou čokolády. kakao obsahuje alkaloidy, theobromín a v malom množstve kofeín. Všetko sú to látky známe povzbudzujúcimi účinkami. Podľa vedeckých výskumov látka theobromín potláča kašeľ. Nesmieme tiež zabudnúť, že táto dobrota patrí medzi antioxidanty, a to vďaka látkam zo skupiny bioflavonoidov. Všetky zmienené blahodárne účinky sa týkajú v prevažnej miere horkej čokolády, ktorá vďaka svojmu vysokému podielu kakaa má až dvojnásobnú antioxidačnú aktivitu. Obsahuje viac antioxidantov než červené víno, čučoriedky alebo čaj. Maškrtenie čokolády s vysokým obsahom kakaa znižuje riziko vzniku infarktu, krvných zrazenín, podporuje funkcie pohybového aparátu či bráni zhubnému účinku voľných radikálov.

Vedecké výskumy dokázali, že čokoláda pôsobí aj ako afrodiziakum. Zvyšuje vzrušenie a povzbudzuje sexualitu. Dokonca sa hovorilo, že Ľudovít XIV. bol vo svojich 72 rokoch schopný vďaka čokoláde uspokojovať dvakrát denne svoju milenku. Za veľmi erotizujúcu sa považuje čokoláda pripravená ako nápoj či čokoládový krém. Vyskúšať môžeme aj kúsky banánu namočené v rozpustenej čokoláde so šľahačkou a prídavkom karamelu. Skvelou kombináciou sú aj jahodu ponorené v šampanskom kúpeli a potom podávané s čokoládou. Čokoláda servírovaná z vlastného tela bude pre partnera určite tým najväčším afrodiziakom. Fantázii sa medze nekladú, takže skúšať môžeme rôzne variácie a nápady.

Bonboniéra

Sú to určite priaznivé správy, ale pozor na jedenie čokolády vo veľkom množstve. Telo sa nedokáže vysporiadať s veľkým množstvom čokolády naraz. Pre náš organizmus je to šok. Konzumujte preto vždy len pár kociek tejto lahôdky, aby ste vo svojom tele naopak nespôsobili spúšť. V rozumnej dávke nám však čokoláda rozhodne zdvihne náladu.

Čokoláda sa dnes vyrába v mnohých variáciách. Počínajúc mliečnou, horkou, bielou, s prídavkami rôznych dobrôt ako sú oriešky, hrozienka či náplne – to ale určite vie každý. Tak, ako vo svete prvotriednych kuchýň, má aj čokoláda svojich špecialistov, ktorí nezostávajú pri jej výrobe len „klasických“ už zmienených spestreniach, ale pridávajú do nej rôzne chuťové špeciality, ako sú pomarančová kôra, čierne korenie, chilli papričky atď. Vyrába sa ako bonbóny, tabuľky, tyčinky, náplne a v tekutom stave ako poleva či horúca čokoláda. Maškrtníci aj gurmáni si v tejto sladkej oblasti prídu na svoje.

Bonboniéra na tanieriku

Čokoláda je jedným z paradoxov ľudstva, dokážeme ju milovať a zároveň nenávidieť. Nechajme sa prekvapiť, akými ďalšími vlastnosťami nás ešte okúzli. Otázka čokolády a jej vlastností stále nie je úplne prebádaná, takže sa určite môžeme tešiť na nové informácie, ktoré nám o nej vedci prinesú. Maškrtiť čokoládu v malom množstve môžeme, lebo má úžasné účinky na naše zdravie, a tiež skvelo chutí. Čokoláda v akejkoľvek podobe vie potešiť, preto je aj vhodným darčekom k akejkoľvek príležitosti.

7 úsmevných dôvodov svedčiacich v prospech čokolády, ktorá je často lepšia než naše drahé polovičky

  • Je na dosah vždy, keď na ňu dostanete chuť.
  • Po čokoláde vám možno narastie bruško (ak zjete tabuľku denne), ale neotehotniete.
  • Môžete ju jesť, kedykoľvek a kdekoľvek vás napadne – hoci aj pri práci alebo pri babičke v obývačke.
  • Je vždy pripravená utíšiť vašu túžbu, nemusíte jej variť sviečkovú ani žehliť.
  • Keď svoju túžbu ukojíte, nemusíte zbytku čokolády hovoriť, aká veľmi dobrá bola a môžete zaspať.
  • Nevadí jej, keď sa do nej zahryznete zubami, nikdy na vás nekričí: „Čo blázniš, veď to bolí!“
  • Pri čokoláde nezáleží na veľkosti – môže byť úplne maličká alebo obrovská, vždy je vynikajúca.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek