Nejedzte viac, než musíte a nebude vás trápiť nadváha!

K štíhlemu telu nemusí viesť cesta plná hladovania, dlhých hodín strávených v posilovni, ani vysoké investície do diét či dokonca liposukcia. Stačí si „vychovať“ vlastné telo a naučiť ho jesť len toľko, koľko skutočne potrebuje.

Symbolom krásy je dnes štíhle telo. Poriadne stavané telo, pri ktorom nebolo pochýb o tom, že jeho majiteľ nemá problém dopriať si prestretý stôl, ktorý sa prehýba pod hordami jedla, to bolo symbolom stredoveku. Takže prestaňme sa hrať na stredovekú šľachtu a naučme sa jesť ako civilizovaní ľudia 21.storočia.

Naučiť sa správne jesť je najlacnejší a najjednoduchší spôsob ako schudnúť a ako si zachovať štíhlu postavu.

Ľudské telo nemá zďaleka tak vysoké nároky na dennú dávku jedla, ako mu väčšina ľudí dopraje. Každý dietológ vám povie, že základom pre schudnutie je nemať väčší príjem energie, než je váš
výdaj. Vravíte si, že práve vy sa neprejedate? Že jete, len keď máte hlad? Ale pozor – neverte hladu! Najskôr musíte svoje telo vychovať tak, aby vám začalo dávať signály o hlade korektne.

Za najväčší omyl, ktorý nám vtĺkajú do hlavy rôzne knižky a články o zdravej výžive a chudnutí je počet jedál, ktoré vaše telo denne potrebuje. Temer jednotne odporúčajú päť jedál denne – aj keď rozdelených do malých porcií. Keďže má ale deň 24 hodín a z toho cca 8 hodín spíme, znamená to jesť každé 3 a štvrť hodiny. Mnohí sa naviac v snahe netlstnúť držia zásady jesť najneskôr o piatej popoludní, alebo nejesť 5 hodín pred spánkom. To ale potom jete dokonca každé dve a štvrť hodiny. V oboch prípadoch teda jete temer v kuse. Váš mozog sa celý deň nezvládne zaoberať ničím iným, než myšlienkou na jedlo. A nestihne vám ešte ani vytráviť predchádzajúce jedlo a vy už do seba „tlačíte“ ďalšiu porciu dňa.

Krásna a poučná je vietnamská povesť, ktorú som si prečítala v eseji spisovateľa Břetisla Olšera:

Koľkokrát denne jesť

Nie odjakživa vedeli ľudia na Zemi jesť v tú správnu dobu. Aby neumreli hladom, poslal k nim duch Spravodlivosti posla s odkazom, že majú jest raz za tri dni. Mala to byť doba prospešná ich telu aj duchu. Posol, ktorý bol k ľuďom vyslaný, bol dobrák, ale tiež poriadny popleta. Stále si opakoval, aby správu nepoplietol – raz za tri dni, raz za tri dni, takže keď prišiel k ľuďom, povedal im celý zmätený, že správny čas na jedlo je vždy trikrát za deň. Keď duch Spravodlivosti zistil, aký problém posol vniesol medzi ľudí, nemohol im už tento stravovací rozvrh zakázať. Tak aspoň potrestal posla za to, že z ľudí urobil príliš prejedených jedincov. Premenil ho na buvola, aby svojou silou a pracovitosťou pomáhal ľuďom vytvárať potraviny, keď jeho zásluhou musia tak veľa jesť.

Citát: Břetislav Ošer, prevzaté z fejtónu Ak piješ vodu, spomeň si na jej prameň! (Celé znenie poviedky: http://bretislav-olser.enface.cz/?s=feje-pijes-vodu)

Koľkokrát denne teda jesť? A ako jesť, aby sme nejedli zbytočne veľa?

Prvá zásada: Nejedzte zbytočne často!

  • Raňajky nie sú nutnosť!
  • Lepšie je neraňajkovať. (Nezabudnite ale, že napríklad pre malé deti a školákov, je práve dopoludnie v škole spojené s najväčším výdajom energie, raňajkovať preto potrebujú a dokonca potrebujú aj desiatu do školy.)
  • Pre váš žalúdok sú lepšie žiadne raňajky než malé. Pokiaľ si dáte malé raňajky, začne váš< žalúdok pracovať a celé dopoludnie budete pociťovať hlad. Akonáhle ľudské telo pociťuje hlad, zameriate svoje myšlienky na jedlo a môžete začať trpieť až patologiským hladom.
  • Pokiaľ patríte medzi ľudí, ktorým sa z hladu a z prázdneho žalúdku robí zle, môžete trpieť napríklad migrénami alebo vo vás môže hlad vyvolávať nervové podráždenie, doprajte svojmu žalúdku dopoludnia kávu. Nie však čiernu bez mlieka. Optimálne je cca 2 dcl čiernej kávy doplnenej 3 dcl nízkotučného mlieka. Samozrejme bez cukru. Káva zjemnená mliekom sladiť nepotrebuje. Pokiaľ ste na mlieko alergická, dajte do pollitra kávy cca 8 čajových lyžičiek sójového mlieka (odporúčam značku: Zajíc). Kávu si nerobte zbytočne silnú. Radšej jej vypite viac, čím si splníte svoju normu množstva kávy a naviac vás väčšie množstvo kávy v kombinácii s mliekom zasýti na celé dopoludnie. Kávu nepite naraz. Urobte si ju až v práci a popíjajte ju celé dopoludnie. Ranný polliter kávy vypitej narýchlo pred odchodom do práce, by vám zo žalúdka urobil čachtajúci rybník.

Druhá zásada: Raňajkujte na obed

Váš obed nemusí byť hlavným jedlom. Veľká porcia vareného jedla, naviac často v reštauráciách nie najlepšej kvality alebo vo fastfoodoch, nie je pre váš organizmus to najlepšie. Po veľkom obede môžete pociťovať obrovskú únavu a ospalosť. Preto je lepší obed, ktorý svojim zložením nahradzuje skôr raňajky. Chutné čerstvé pečivo, lepšie je celozrnné, šunka, syr, kvalitné paštéty. Všetko je optimálne doplniť ovocím, zeleninou alebo šalátom. Na pitie si dajte čaj, pokojne osladený, ale vždy len medom alebo hroznovým cukrom, ktorý vám dodá ešte viac energie. Môžete piť aj 100% džúsy. Ale rieďte ich nesýtenou vodou v pomere podľa druhu džúsu, obvykle 1/3 džúsu a 2/3 nesýtenej vody. Pokiaľ jete müsli, napríklad s jogurtom, nikdy na lačný žalúdok. Môžete si totiž spôsobiť bolesť žalúdka alebo dokonca podžalúdkovej žľazy, môže vám to spôsobiť plynatosť a veľké kŕče. Ako dezert po obede je však malá porcia jogurtu s müsli a napríklad nakrájaným ovocím výborná.

Väčšie jedlo si doprajte až večer, doma s rodinou, alebo v kvalitnej reštaurácii s priateľmi. Nebojte sa večer jesť. Názor, že posledné jedlo by ste nemali jesť neskôr, než o piatej popoludní je pri dnešnom životnom štýlu úplne scestná. Obvykle chodíme spať medzi desiatou a polnocou, preto sa pokojne ešte o ôsmej môžete navečerať. Na vašej postave sa to nijak negatívne neprejaví a ani vám to neprivodí ťažké sny. Jeme samozrejme vždy s mierou!

Nebojte sa cez víkendy svoje stravovacie návyky meniť. Cez víkend si pokojne raňajky so svojou rodinou doprajte. Lepšie ale sú suché raňajky s pečivom, než rôzne miešané vajíčka, praženice, párky a iné kalorické a nie príliš zdravé jedlá. Nejedzte ale iné jedlo, než ostatní členovia rodiny. Radšej si dajte menšiu porciu, než by ste v sebe vyvolávali pocit toho, že si niečo nemôžete dopriať.

Tretia zásada: Jedzte vždy len do polosýta!

„Nepoznám pocit prejedenia“ vraví Renáta, ktorá má vo svojich 33 rokoch stálu váhu 48 kg. Na rozdiel od svojho okolia, od svojich známych, priateľov či rodiny, vie Renáta jesť. Keď si doma alebo v reštaurácii dá jedlo, vždy je len do polosýta. Príbor odkladá ešte vo chvíli, kedy jej telo a jej žalúdok ešte nepovedali, že už „skutočne nemôžem“. Smelo si potom dá ešte dezert alebo džús. Telu chvíľu trvá, než vášmu mozgu dá signál, že už je najedené. Musíte s tým kalkulovať a vedieť, kedy zložiť príbor. Naviac nesmiete zabúdať, že aj voda či džús, ktoré po jedle požijete, má svoj objem a tiež vás zasýti. Striedmym jedením docielite to, že sa vám nebude žalúdok permanentne zväčšovať a požadovať stále väčšie dávky jedla.

Jedlo so štyrmi chodmi – s predkrmom, polievkou, hlavným jedlom a dezertom, by zabilo každého. Pokiaľ máte chuť na polievku alebo predkrm, nejedzte už veľké hlavné jedlo ale napríklad len šalát s menším množstvom pečiva na zasýtenie.

Nebuďte držgroš a nesnažte sa stále riešiť, že je škoda všetko nezjesť, alebo že je neslušné jedlo nedojesť. Mňa sa v reštauráciách neustále pýtajú, či mi nechutilo, keď odnášajú moju na polovicu alebo niekedy na dve tretiny nedojedenú porciu. Opak je pravdou, chutí mi, ale nikdy nejem viac, než potrebujem. A pokiaľ vám to predsa len nedá, dávajte si zásadne polovičnú porciu.

Jedzte pomaly. Nikdy jedlo nehltajte, ale poctivo žujte. Vychutnajte si chuť jedla. Keď vám niečo nechutí, proste to nejedzte. Naučte sa mať pôžitok z chuti jedla a nie z veľkosti porcie. Všimli ste si to u obéznych ľudí? Keď vravia, že niekde dobre varia, myslia tým, že tam dávajú skutočne obrovské porcie.

Doprajte si pred väčším obedom alebo večerou kávu, najlepšie s mliekom (cappuccino, latté). Čiastočne vás zasýti a vy už potom nebudete musieť pojesť také obrovské množstvo jedla na zahnanie pocitu hladu.

Štvrtá zásada: Naučte sa správne sladiť!

Slaďte vždy medom, hroznovým cukrom alebo trstinovým cukrom – sú zdravšie než klasický repný cukor. Dodajú vám viac energie alebo zlepšia chuť jedla. Netrápte sa umelými sladidlami. Držte sa prírodnej stravy.

Používajte menej sladidiel. Čaj stačí sladiť medom celkom jemne, aby sa vytiahla jeho chuť. Nemusíte ho premeniť v presýtený roztok, kde už okrem sladkej chuti neucítite nič iného.

Keď varíte podľa kuchárok, slaďte menej. Kúpila som si jednu skvelú anglickú kuchárku s neuveriteľne chutnými receptami. Pri pečení ale musím používať jednu zásadu, vždy používať len štvrtinu množstva cukru, než ktoré kuchárka uvádza. Všetky recepty sú totiž neskutočne presladené. U českých kuchárok obvykle dávam polovičnú dávku. Pri pečení temer výhradne používam trstinový cukor. Striedam cukry s rôznym podielom melasy, ktorá potom koláčom dodáva nezameniteľnú chuť. Takže menej cukru a používať trstinový cukor – a všetkým bude neskutočne chutiť. A nebojte sa vyššej ceny trstinového cukru. Menšie množstvo, ktoré začnete používať, náklady vyrovná alebo dokonca zníži.

Piata zásada: Nejedzte zbytočne viac kalórií, než je nutné!

Nemusíte sa striktne vyhýbať smotane, alebo plnotučným syrom, ktoré sú omnoho chutnejšie, než tie nízkokalorické. Naviac snažiť sa úplne vysadiť tuky je nezmyselné Vaše telo ich potrebuje a potrebuje ich aj preto, aby dokázalo správne využiť niektoré vitamíny. Vyhýbajte sa kalóriám inde, tam kde ich navyšujete zbytočne.

Veľkým nešvárom našej kuchyne sú omáčky. Nie preto, že by v nich bola smotana, ale preto, že sa zahusťujú veľkým množstvom múky, čo z nich naviac z pohľadu labužníkov robí nepožívateľnú hmotu.

Mnohé ženy si tiež vsugerovali, že po ovocí sa nepriberá. To ale nie je pravda. Pokiaľ sa z vás stane „kombajn“, ktorý prechádza záhradou alebo aj v kuchyni poje neuveriteľné množstvo ovocia, neschudnete. Aj ovocie sa musí jesť s mierou.

Vyhýbajte sa kalóriám v podobe nástrah v miske na stolíku pred telkou. Čipsy, oriešky na zahryznutie, bonbónik na osladenie života – to všetko musí zmiznúť z vašej obývačky. Pokojne si dajte sladké, čokoládu alebo oriešok, ale len keď máte chuť. Potom to zase odložte na miesto tak, aby to nebolo permanentne na očiach a nevyvolávalo to vo vás ďalšie a ďalšie chute.

Nikdy tiež za nikým nedojedajte. Po dieťati ani po manželovi. Sú to kalórie, ktoré do seba dostávate úplne zbytočne. Naučte sa jedlo proste vyhodiť. Vyhýbajte sa aj prílišnému ochutnávaniu jedla pri varení. Na prvý pohľad sa to možno nezdá, ale aj takto do seba dostanete veľké množstvo celkom zbytočných kalórií.

Verte či nie, ak si osvojíte týchto päť základných zásad a vychováte svoje telo, bez diét začnete postupne získavať správnu hmotnosť. Športom a cvičením k tomu môžete naviac sformovať svoju postavu do krásy. Nedávajte si nereálne ciele – za týždeň skutočne neschudnete. Ale dajte si cieľ, že do roka svoje telo „vychováte“ a verte, že sa hneď na to začnú postupne tiež objavovať jesenné zmeny. Jedzte proste s mierou!

Zdroj obrázkov: Fotolia

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek