Dobrá kuchárka má niekoľko osvedčených receptov, které nikdy nesklamú, a ďalej skúšajú nové a nové
recepty na obmenu jedálnička konzumentov a zlepšenie svojho kuchárskeho umenia.
Všetky známe klasické české recepty z šunky – pečená šunka, šunkové rolky s chenom, šunkofleky,
šunkový aspik… Zachutila nám aj šunková pizza, šunka s mozzarellou, rozmanité šaláty so
šunkou.
Šunka je výborné mäso jemnej chuti, ktoré sa skvele kombinuje s inými chuťami, aj tými úplne
odlišnými a pre náš jazyk často ešte nepríliš prijateľnými. Medzinárodné kuchyne ale už dávno dobre
poznajú, ako chutí šunka na mede, na víne alebo s ovocím. Perfektným pikantným predjedlom môžu byť
napríklad sušené slivky zabalené do plátkov šunky. Šunkou sa plnia ryby, zverina, šampióny alebo sa
plní sama šunka.
Vyskúšajte aj rôzne druhy šuniek. Odporúčam parmskú šunku, pravú taliansku šunku prosciutto
alebo sušenú šunku.
Tento recept má pôvod vo Veľkej Británii, o ktorej sa síce vraví, že jej kuchyňa je jedna z
najhorších, ale na druhú stranu obľubuje netradičné kombinácie a nové chute. Šunka a Coca Cola
spolu na prvý pohľad nemôžu mať nič spoločné. Ale zdanie klame. Vyskúšajte tento recept a uvidíte
sami.
Ingrediencie:
2 kg šunky
1,5l Coca Coly
2 lyžice prírodného cukru
4 lyžice horčice
5 lyžíc chlebovej strúhanky
niekoľko klinčekov
Čerstvú šunku vložíme do pekáča a zalejeme ju Coca Colou do výšky troch centimetrov. Pečieme
dve až tri hodiny. Medzitým zmiešame cukor, horčicu, strúhanku a trochu Coca Coly do tuhej pasty.
Upečenú šunku vyberieme z trúby, necháme vychladnúť a pokrájame ju pomerne hlbokými zárezmi. Do
zárezov a po celom obvode namažeme pastu a posypeme klinčekami alebo ich do šunky zapichneme.
Pečieme ďalších 45 minút, pokiaľ pasta nestmavne. Hotovú šunku pred podávaním necháme na pol hodiny
vychladnúť, aby poleva zatuhla. Na tanieri ju obložíme zeleninou, zemiakmi alebo hranolkami.