Nie je jogurt ako jogurt – naučte sa poznať tie skutočne kvalitné. Poradí vám Kateřina Cajthamlová!

Jahodový, čučoriedkový alebo napríklad biely s cereáliami. Jogurty jeme snáď všetci. Sú to pre
nás raňajky či olovrant, ktorá zasýti a po ktorých máme dobrý pocit z dostatočného príjmu mliečnych
výrobkov plných potrebného vápnika. Bohužiaľ sa ale často nepekne pletieme a jeme niečo, čo ani
zďaleka nepripomína zdraviu prospešnú pochutinu. Naučte sa poznávať skutočne kvalitné jogurty, za
ktoré vám vaše telo bude vďačné.

Sledujte množstvo zložiek jogurtu

Spoznať pravý jogurt nie je nič ťažkého, nestrávite kvôli tomu polhodinu u chladiaceho regálu v
obchode. „Kvalitnému jogurtu stačí veľmi málo zložiek. Mal by byť z plnotučného mlieka, ktoré má
tri a pol percenta tuku, musí obsahovať jogurtové kultúry a v menšej miere zahusťovadlo. Čím je
teda zložiek menej, tým máme väčšiu istotu, že je jogurt kvalitný,“ hovorí odborníčka na zdravú
výživu, lekárka Kateřina Cajthamlová.

Pochutiť si je jedna vec myslite ale aj na svoje zdravie

Pochutiť si je jedna vec, myslite ale aj na svoje zdravie!

Kvalitný jogurt má približne 3,5% tuku

Kvalitný jogurt by teda mal mať rovnako ako plnotučné mlieko tri a pol percenta tukov. „Ak je
tučnosť nižšia, tak si môžeme byť takmer istí, že jogurt nevznikol prirodzenou cestou, ale že bol
nejako priemyselne zmiešaný. Tučné, smotanové jogurty, ktoré majú desať percent tuku a viac, sú
zasa nevhodné pre tých, ktorí nechcú priberať alebo sa chcú zbaviť rizika kardiovaskulárnych
chorôb,“ vysvetľuje Cajthamlová.

Bez želatíny, farbív a arómy

Kvalitný jogurt nie je ťažké spoznať Stačí sledovať základné informácie

Kvalitný jogurt nie je ťažké spoznať. Stačí sledovať základné informácie.

Pomyselný výkričník sa objavuje aj v prípade, keď v zložení jogurtu objavíme želatínu. „Želatína
je veľmi drahá zložka jogurtov. Ak jogurt vzniká prirodzenou cestou, želíruje sám o sebe. Bolo by
teda úplne zbytočné do neho pridávať drahú želatínu,“ vysvetľuje Kateřina Cajthamlová. Kvalitný
jogurt by tiež nemal obsahovať farbivá a arómy.

Dajte si pozor na klamanie spotrebiteľa

V reklamách aj na obaloch sa dennodenne stretávame s obrovskými kusmi ovocia v jogurte. Po
otvorení výrobku by sme však obrie jahody hľadali len ťažko. Na obale si navyše miniatúrnym písmom
často môžeme prečítať, že je jogurt farbený napríklad extraktom z červenej repy. Takýto jogurt je
samozrejme zdravotne nezávadný, jedná sa však o klamanie spotrebiteľa. Veď kto z nás by jogurtu
plným jahôd odolal.

Jogurt ako zdravá desiata? Nie celkom

Jogurt väčšinou vnímame ako zdravú stravu. Nič sa ale nemá preháňať, nieto konzumácia jogurtov.
Tie totiž pre naše telo ideálne rozhodne nie sú. „V poslednej dobe pribúda ľudí, ktorí sú alergickí
na niektorú zo zložiek mlieka. S konzumáciou mliečnych výrobkov by sme teda mali byť opatrní.
Jogurty nemusí byť len živočíšneho pôvodu, môžu byť aj sójové. Jogurt je potravina, v ktorej je
pomer bielkovina – tuk prakticky vyrovnaný, čo z jogurtu robí potravinu, ktorá nie je úplne vhodná,
aby sme jej hradili náš energetický príjem. Všetky tie šaláty s olejmi a jogurtmi sú veľmi
nevyrovnanou stravou,“ upozorňuje na záver Kateřina Cajthamlová.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek