Nie je jogurt ako jogurt – naučte sa rozpoznať tie skutočne kvalitné

Jahodový, čučoriedkový alebo napríklad biely s cereáliami. Jogurty jeme snáď všetci. Sú to pre nás raňajky či olovrant, ktorá zasýti a po ktorých máme dobrý pocit z dostatočného príjmu mliečnych výrobkov plných potrebného vápnika. Bohužiaľ sa ale často nepekne pletieme a jeme niečo, čo ani zďaleka nepripomína zdraviu prospešnú pochutinu. Naučte sa poznávať skutočne kvalitné jogurty, za ktoré vám vaše telo bude vďačné.

Sledujte počet zložiek v jogurte

Spoznať pravý jogurt nie je nič ťažkého, nestrávite kvôli tomu polhodinu u chladiaceho regálu v obchode. „Kvalitnému jogurtu stačí veľmi málo zložiek. Mal by byť z plnotučného mlieka, ktoré má tri a pol percenta tuku, musí obsahovať jogurtové kultúry a v menšej miere zahusťovadlo. Čím je teda zložiek menej, tým máme väčšiu istotu, že je jogurt kvalitný,“ hovorí odborníčka na zdravú výživu, lekárka Kateřina Cajthamlová.

Čučoriedkový jogurt
Pochutiť si je jedna vec, myslite ale aj na svoje zdravie!

Kvalitný jogurt má približne 3,5% tuku

Kvalitný jogurt by teda mal mať rovnako ako plnotučné mlieko tri a pol percenta tukov. „Ak je podiel tuku nižší, tak si môžeme byť takmer istí, že jogurt nevznikol prirodzenou cestou, ale že bol nejako priemyselne zmiešaný. Tučné, smotanové jogurty, ktoré majú desať percent tuku a viac, sú zasa nevhodné pre tých, ktorí nechcú priberať alebo sa chcú zbaviť rizika kardiovaskulárnych chorôb,“ vysvetľuje Cajthamlová.

Bez želatíny, farbív a arómy

Biely jogurt s ovsenými vločkami
Kvalitný jogurt nie je ťažké spoznať. Stačí sledovať základné informácie.

Pomyselný výkričník sa objavuje aj v prípade, keď v zložení jogurtu objavíme želatínu. „Želatína je veľmi drahá zložka jogurtov. Ak jogurt vzniká prirodzenou cestou, želíruje sám o sebe. Bolo by teda úplne zbytočné do neho pridávať drahú želatínu,“ vysvetľuje Kateřina Cajthamlová. Kvalitný jogurt by tiež nemal obsahovať farbivá a arómy.

Dajte si pozor na zavádzanie spotrebiteľa

V reklamách aj na obaloch sa dennodenne stretávame s obrovskými kusmi ovocia v jogurte. Po otvorení výrobku by sme však obrie jahody hľadali len ťažko. Na obale si navyše miniatúrnym písmom často môžeme prečítať, že je jogurt farbený napríklad extraktom z červenej repy. Takýto jogurt je samozrejme zdravotne nezávadný, jedná sa však o klamanie spotrebiteľa. Veď kto z nás by jogurtu plným jahôd odolal.

Jogurt ako zdravá desiata? Nie tak úplne

Jogurt väčšinou vnímame ako zdravú stravu. Nič sa ale nemá preháňať, nieto konzumácia jogurtov. Tie totiž pre naše telo ideálne rozhodne nie sú. „V poslednej dobe pribúda ľudí, ktorí sú alergickí na niektorú zo zložiek mlieka. S konzumáciou mliečnych výrobkov by sme teda mali byť opatrní. Jogurty nemusí byť len živočíšneho pôvodu, môžu byť aj sójové. Jogurt je potravina, v ktorej je pomer bielkovina – tuk prakticky vyrovnaný, čo z jogurtu robí potravinu, ktorá nie je úplne vhodná, aby sme jej hradili náš energetický príjem. Všetky tie šaláty s olejmi a jogurtmi sú veľmi nevyrovnanou stravou,“ upozorňuje na záver Kateřina Cajthamlová.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek