Orechová káva ozvláštni vianočný stôl, ale môže byť lahôdkou aj pre všedný deň!

Máte radi kávu s príchuťou, ale cukru sa vyhýbate oblúkom? Naučte sa uvariť vlastnú orechovú kávu, ktorej výhodou je aj to, že presne viete, aké ingrediencie vaša káva obsahuje. Pripravíte si ju jednoducho v pohodlí domova, a to bez sladkých sirupov alebo likérov. Jediné, čo okrem kávy a orieškov budete potrebovať, je veselá vianočná nálada, pekný kávový hrnček a príjemná spoločnosť.

V kaviarni vám túto príchuť „obohatia“ o zbytočné sacharidy, sušené mlieko a rôzne éčka, ktoré k životu vôbec nepotrebujete. Odchádzajúc z kaviarne sklamaná, následne rozbieham pátraciu akciu, kde orechovou kávu bez cukru zohnať. Moja túžba po baristických zážitkoch občas skončí tak, že sa mi predsalen podarí kúpiť aj jej nesladená verzia na domácu prípravu. Našťastie. Avšak, to sa zas nepáči mojej peňaženke, keďže je balíček takejto kávy do týždňa fuč. Preto, ak v sychravom počasí netúžite po ničom inom, ako po šálke horúcej kávy s orieškovou príchuťou, máme pre vás užitočný tip na jej domácu prípravu.

Pripravte si kvalitnú orechovú kávu v pohodlí domova!

Vianočná orechová káva vám dokonale nahradí dezert
Doprajte si vianočnú orechovú kávu ako slávnostný nápoj po obede alebo po večeri namiesto dezertu.


Ingrediencie:

  • 1/2 bežnej porcie kávy ( napr. do prekvapkávača) – najlepšie zrnková, aby ste si ju mohli čerstvo namlieť.
  • Lieskové orechy v objeme približne druhej polovice porcie kávy (je možné nahradiť ich vlašskými resp. pekanovými).


Ako pripraviť orechovú kávu:

Orechovú časť ingrediencií pripravte nasledovne: oriešky bez škrupiny (musia byť nesolené a nesladené) dajte do rúry na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pečte ich iba pár minút, pokiaľ ich farba pod šupkou nezačne naberať stredne až tmavo hnedý odtieň. Nenechajte však oriešky sčernať, lebo by boli horké a chuť by sa tak pokazila. Ešte z teplých opečených orieškov odstráňte šupku. Ak sa to úplne nepodarí, nevadí. Orechy pomelte na jemno pomocou mlynčeka. Kávovú časť čerstvo zomelte tiež, pridajte pomleté pražené orechy. Vytvorte vlastnú kávovú zmes a následne pripravte kávu bežným spôsobom. Napríklad v prekvapkávači.

Ako sa orechová káva podáva?

Môžete ju zjemniť mliekom, sójovým, alebo iným rastlinným mliekom , šľahačkou, prípadne ju aj osladiť medom – ak na sladení trváte. Pripraviť ju môžete ako latté i cappuccino, ale radšej bez škorice, ktorá by mohla orechovú chuť prevoňať. Ak vo všeobecnosti preferujete pitie čiernej kávy – gratulujem vám! Vychutnajte si jej prirodzené látky prospešné pre zdravie vrátane výraznej chuti orieškov bez zbytočných aditív. Poďakuje vám nielen váš mlsný jazyk, ale aj celkový zdravotný stav!

Zdroj obrázkov: FL

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek