Pečivo patrí aj do redukčného jedálnička – diéta bez pečiva nie je správna!

Mnohí ľudia v snahe schudnúť vyradia zo svojho jedálnička pečivo pre jeho vysoký obsah kalórií. Mnohé klasické redukčné diéty to odporúčajú, poukazujú práve na vysoký obsah kalórií pečiva. Možno budete prekvapení, ale stojíte pred jedným z najväčších diétnych mýtov! Pečivo totiž patrí aj do redukčného jedálnička a jeho vyradením z neho robíte jednu veľkú diétnu chybu!

Pri chudnutí sa pečiva nemusíte vzdávať – do diéty pečivo patrí!

Diéta bez pečiva nie je správna! Jeden z mýtov o chudnutí je, že sa pri chudnutí musíme vzdať pečiva. Pečivo však má svoje miesto aj v redukčnej diéte a malo by byť tiež neoddeliteľnou súčasťou redukčného jedálnička. Gabriela Knossová odborníčka na výživu z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment hovorí: „Základom zdravého stravovania, ktoré vedie k štíhlej línii a vytúženému chudnutiu je predovšetkým pravidelnosť, pestrá strava, vyvážený príjem živín a kontrolovaný príjem sacharidov.“

Viac v článku: Chudnutie často sprevádza rad omylov – vieme, čoho sa pri chudnutí vyvarovať!

Pečivo je zdrojom polysacharidov, ktoré by nemali chýbať v jedálničku toho, kto chce schudnúť. Ale nie každé pečivo je vhodné pre redukčnú diétu. Pečivo by malo dodať telu nielen polysacharidy, ale aj vlákninu, minerály, vitamíny, zdravé tuky a malo by dokázať dobre zasýtiť. Tieto podmienky spĺňa celozrnné pečivo.

Ako si pečivo správne vybrať?

Pre správny výber pečiva nie je rozhodujúca jeho farba, ale jeho zloženie. („Tajná ingrediencia“ – kakao, ktorá roky simulovala celozrnnosť pečiva, už bola zvedavejšími zákazníkmi odhalená!) Kritériom pre rozlíšenie celozrnného pečiva od bieleho pečiva je obsah vlákniny. U celozrnného pečiva má byť obsah vlákniny na 100g hmotnosti 4g a viac. Preto je nutné sledovať zloženie rôznych druhov pečiva, čo ale napríklad v supermarketoch nie je nič jednoduché. Farba pečiva neurčuje obsah vlákniny, o obsahu vlákniny nás informuje váha pečiva. Dá sa povedať, že čím je pečivo ťažšia, tým je v ňom viac vlákniny.

Celozrnné pečivo je hutnejšie a ťažšie. Či je pečivo celozrnné, môžeme spoznať pohmatom, celozrnné pečivo nie je ľahké a nadýchané. Celozrnné pečivo by malo okrem pšeničnej múky obsahovať aj iné múky. Zvyčajne obsahuje ražnú, špaldovú alebo grahamovú múku. Medzi ďalšie zložky celozrnného pečiva patrí lámanka, otruby, vločky, šrot, slnečnicové, ľanové a sezamové semienka. Semienka vnútri pečiva možno poznať voľným okom. Existujú aj jednodruhové celozrnné pečivá, napr. ražný chlieb, ktorý je vyrobený len z ražnej múky. Pri balených druhoch pečiva je zloženie výrobkov uvedené na obale, u nebalených druhov pečiva by mala byť napísaná ceduľka, z akej múky je vyrobené. Ak nie je údaj uvedený, je potrebné sa buď opýtať personálu, alebo si zistiť zloženie pečiva doma na internete.

Dehydrované alebo nedehydrované?

Reklama nás presviedča, že dehydrované pečivo napr. knäckebröd alebo ryžové chlebíčky, sú nepostrádateľnou súčasťou redukčnej diéty. Jedno zo základných pravidiel redukčnej diéty je ale jesť stravu s veľkým objemom a menším množstvom kalórií, čo dehydrovanými náhradkám pečiva vôbec nenahráva! Veľkosť objemu je dané množstvom vody. Čím je v potravine viac vody, tým má väčší objem.

Dehydrované pečivo je zbavené vody, a preto má malý objem. Keďže má voda nulový počet kalórií, zbavením vody sa nezníži obsah kalórií. Dehydrované pečivo je pre svoj malý objem a veľa kalórií, vysoký glykemický index a neschopnosť zasýtiť, nevhodné nielen pre chudnutie, ale aj pre udržanie hmotnosti. Jeden kúsok takého pečiva je ľahký a pôsobí dojmom, ako by sme nič nejedli, ale pri tom prijmeme veľké množstvo energie. Ak zjeme 100g dehydrovaného pečiva, prijmeme tým energiu v hodnote okolo 1500 kJ, a pri tom zjeme pár plátkov a nie sme nasýtení. Dehydrované potraviny sú vhodné pre tých, ktorí chcú pribrať, pre rýchle doplnenie energie po namáhavom tréningu u športovcov alebo po ťažkej fyzickej práci. Pri diéte na ne zabudnite!

Pozor na podvody: tmavé pečivo neznamená, že je celozrnné!

Mnoho ľudí si myslí, že čím je pečivo tmavšie, tým je zdravšie. Ale to je omyl, tmavé pečivo neznamená, že je celozrnné. Výrobcovia na nás skúšajú svoje triky s cieľom oklamať nás. Jedným z ich trikov je dofarbovanie pečiva potravinárskym farbivom alebo karamelom. Celozrnné pečivo sa od bieleho pečiva nelíši farbou, ale zložením. Zvykli sme si sledovať zloženie výrobkov na obale u rôznych potravín, nezabúdajme ho sledovať aj u pečiva. Jedine tak nenaletíte trikom výrobcov, ktorými sa nás snažia oklamať.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek