Potravinová pyramída – každý z nás už o nej počul, ale nie každý vie, o čo vlastne presne ide.
Potravinová pyramída nepredstavuje žiaden návod, čo máme kedy jesť, aby sme boli zdraví, krásni a
štíhli. Ale upozornia nás, ako si máme jedálniček zhruba zostaviť a v akom pomere by sme mali
jednotlivé potraviny konzumovať, respektíve čo má tvoriť základ nášho jedálnička a čo môžeme
maškrtiť len občas a v malých dávkach.
Potravinová pyramída nám povie ako si zostaviť jedálniček tak, aby obsahoval potraviny spĺňajúce
požiadavky zdravej výživy. Napríklad v USA je táto pyramída veľkým hitom. Nie je ale žiadnym
striktným pravidlom, naviac existuje celý rad modifikácií tejto pyramídy založených na kultúrnych
zvykoch rôzných národností, ale napríklad aj iných návykoch – je aj pyramída pre vegetariánov.
V potravinovej pyramíde zdravej výživy sú potraviny radené podľa vhodnosti na konzumáciu v rámci
každého takzvaného poschodia. Potraviny umiestnené v základni pyramídy sú odporúčané ako tie, ktoré
by sa mali jesť najčastejšie a v najväčšom množstve. Smerom k vrcholku pyramídy by sme mali byť v
konzumácii uvedených potravín striedmejší. Na špičke pyramídy sú potom potraviny, bez ktorých sa
možno zaobísť, preto by sa na tanieri mali objavit len celkom výnimočne.
S jedálničkom podľa potravinovej pyramídy sa môžeme „hrať“ – napríklad podľa svojej aktuálnej
hmotnosti – pokiaľ chceme alebo potrebujeme zhodiť, nemali by sme voliť jedlo z hornej časti
pyramídy a jesť menšie porci. Výnimku tvorí len zelenina, v jej konzumácii sa nie je treba vzhľadom
k nízkej kalorickej hodnote obmedzovať. Platí, že príjem by nemal prevyšovať výdaj energie, inak
hrozí nárast hmotnosti.
Odborníci, ktorí zostavujú potravinové pyramídy, vychádzajú z radu kritérií. Napríklad
dôležitým kritériom je u sacharidových potravín glykemický index, ktorý uvádza, na akú dlhú dobu
potravina organizmus zasýti. U mliečnych výrobkov je podstatné množstvo obsiahnutého tuku. V
prípade mäsa to je kvalita tuku – vhodnejšie sú ryby vďaka obsahu omega-3 nenasýtených mastných
kyselín, nasleduje hydina a najmenej vhodné je tmavé mäso. Zelenina a ovocie sú radené podľa obsahu
vlákniny, vitamínov a ďalších dôležitých látok.
A ako teda delíme potraviny podľa potravinovej pyramídy? Najrozsiahlejšou kategóriou
tvoriacou základ pyramídy je zelenina a ovocie a celozrnné pečivo, ďalej ryža, cestoviny a ďalšie
produkty z obilnín a na druhom poschodí sú aj ryby a niektoré mliečne výrobky. Tretie poschodie je
rozdelené medzi mliečne produkty, mäso a ďalšie zdroje bielkovín. Samotnú špičku pyramídy tvoria
tuky, cukry, alkohol a ďalšie potraviny, ktoré by sme mali v našom jedálničku čo najviac obmedziť.
Samotný pyramídový princíp ale nie je všemocný. Stále je treba dodržiavať ďalšie pravidlá ako
napríklad rozdeliť si stravu na viac jedál v priebehu dňa, zmenšiť porcie – alebo ich aspoň správne
odhadnúť a podobne.
FZV (Fórum zdravej výživy) je združenie odborníkov zaoberajúcich sa problematikou vplyvu výživy
na zdravie.
Tu je potravinová pyramída, ktorá je vhodná pre slovenskú populáciu:
Napríklad obilnín by sme mali zjesť asi 6 až 10 porcií denne – priemerná porcia je 30 g pečiva,
čo je zhruba pol krajca chleba, alebo pol šálky obilnín (müsli). Ovocia máme zjesť 2 až 4 porcie,
jedna porcia je jeden kus stredne veľkého ovocia, pol šálky ovocného džúsu alebo pol šálky
bobuľovitého ovocia. Zelenina má byť v jedálničku denne zastúpena 3 až 5 porciami – porcia je šálka
čerstvej zeleniny alebo pol šálky varenej zeleniny. Pri mliečnych výrobkoch je porciou jedna šálka,
alebo asi 50 g syra – denne majú byť zastúpené mliečne výrobky 2 až 3 porciami, rovnako ako
bielkoviny – vrátane mäsa. Porcia je 50 až 80 g mäsa, 1 vajce, alebo pol šálky varených strukovín.
Viac porcií sa obvykle odporúča pre dospievajúcí deti a mládež, tehotné a kojace ženy.
Zdroj fotografií: Fotolia.com, Fvz.cz