Šaláty sú plné vitamínov – listová zelenina nám dokáže v horúcom lete príjemne odľahčiť jedálniček!

Listová zelenina patrí medzi tie druhy, ktoré sa až na malé výnimky jedia surové a vďaka tomu si zachovajú cenné látky pre naše telo, ktoré sa varom ničia. Pozrime sa bližšie na jednotlivé druhy tejto chutnej a osviežujúcej zeleniny, bohatej na vitamíny.

Pestrofarebná zmes listových šalátov
Listové šaláty obsahujú aj kyselinu listovú, ktorá pôsobí blahodárne pre tehuľky

Hlávkový šalát môže mať rôzny „účes“ aj farbu „kučier“

Hlávkový šalát má výbornú chuť, obsahuje veľa cenných látok, prekvapivo vrátane vlákniny. Je ľahko stráviteľný a ocenia ho všetci, ktorí si chcú zachovať štíhlu líniu. Hlávkový šalát obsahuje až 90% vody a zanedbateľné množstvo kalórií. Existuje mnoho odrôd hlávkového šalátu, ktoré sa líšia vôňou a chuťou, ale asi najobľúbenejší je zelený hlávkový šalát. Ďalšou u nás známou odrodou je ľadový šalát – charakteristický hustejšou a dužinatejšou štruktúrou, taktiež šalát biondo – so zelenou kučeravou hlavou, alebo podobne vyzerajúci šalát dubový. Červený kučeravý šalát Rosso nielenže krásne spestrí šalátovú misu, ale ako bonus je tiež karoténovou bombou!

Ilustrácia kučeravého šalátu biondo spolu s jeho červenou verziou Rosso
Zásobte telo šalátom Rosso a predĺžte si tak opálenie

Zelený hlávkový šalát je zdrojom vitamínov C, A, E, K a vitamínov skupiny B okrem vitamínu B12. Obsahuje tiež horčík, draslík, sodík, fosfor, železo, vápnik, zinok, kobalt, meď a jód. V červenom listovom šaláte je obsiahnuté veľké množstvo karoténu a tiež kyseliny listovej. Hlávkový šalát je výborný nielen pre osvieženie, ale aj pre posilnenie imunity. Hlávkový šalát je vhodnou súčasťou zeleninových šalátov a zeleninových obložení, možno ho použiť aj na ozdobu. Ale nemyslite si, že jedným ozdobným lístkom dostane vaše telo potrebnú dávku vitamínov alebo vlákniny!

Mangold nie je zrovna bežný, ale stojí za to pridať si ho do jedálnička!

Lístky Mangoldu sú dvojfarebné - zelené aj červené
Detoxikujte si organizmus pomocou pravidelnej konzumácie lístkov Mangoldu

Mangold je listová zelenina podobná špenátu a trochu aj pekingskej kapuste. Je zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínov A, E. Obsahuje aj vápnik, draslík, fosfor, železo a šťaveľany. Šťaveľany obmedzujú vstrebávanie vápnika, pri vyššej konzumácii mangoldu je preto vhodné zvýšiť konzumáciu mliečnych výrobkov. Mangold podporuje vylučovanie tráviacich štiav, má protirakovinové, detoxikačné a laxatívne účinky. Mladé listy mangoldu sú vhodné do šalátu, staršie listy treba tepelne upraviť. Mangold sa hodí k cestovinám, ako náplň do slaných palaciniek a používa sa aj do zapekaných pokrmov.

Je vybornou prísadou do zelených polievok. Orestujte ho spolu s postrúhaným zemiakom, podlejte vývarom a dochuťte soľou a korením. Rozmixujte do krémovej konzistencie a podávajte s údeným lososom.

Poľníček chutí po orieškoch a nahradíte ním šalát!

Lístky polníčka slúžia ako dokonlá dekorácia každého jedla
Lístky polníčka môžu slúžiť ako dokonlá dekorácia každého jedla

Poľníček má aromatickú chuť pripomínajúcu chuť orieškov. Listy poľníčka obsahujú vitamíny A, C, E, kyselinu listovú, horčík a železo. Posilňuje imunitu, činnosť srdca, aktivuje látkovú výmenu a tiež zvyšuje vitalitu. Poľníček má v kuchyni rovnaké použitie ako hlávkový šalát. Je výborným pomocníkom pri dekorácii jedál a jeho lístky sa nemusia krájať.

Pikantná rucola je šalátom labužníkov!

Zelená rukola je jemne pikantá a osvieži aj ovocné šaláty
Zelená rukola je jemne pikantá a osvieži aj ovocné šaláty

Rucola je listová zelenina mierne štipľavej chuti s listami tvarom podobnými listom púpav. Obsiahnuté sú vitamíny A, C, E, vápnik, horčík a železo. Rucola má detoxikačné, močopudné a mierne laxatívne účinky. Je tiež vhodná pre posilnenie imunitného systému. Keďže je ju možné použiť nielen do šalátov, ale aj do polievok, či hlavných jedál, má v kuchyni široké uplatnenie. Dokonalo chutí iba zľahka pokvapkaným olivovým olejem a posypaná piniovými oříšky. Na panvici si k nej môžte ugrilovať kozí syr nebo Hermelín.

Špenát nie je len zeleninou pre Pepka Námorníka!

Zväžok špenátových listov je plný prospešných vitamínov
Špenát dochutený opečeným cesnakom je zdravá a delikátna príloha k rybám

V listoch špenátu je obsiahnutý vitamín A, C, vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12, horčík, draslík, mangán, meď a železo. Tvrdenie, že špenát je „železnou bombou“ sa síce ukázalo ako mylné, ale napriek tomu patrí medzi najzdravšiu listovú zeleninu. Špenát má detoxikačné účinky, posilňuje imunitu, pomáha pri chudnutí a je aj dobré afrodiziakum. Nevýhodou špenátu je vysoký obsah šťaveľanov, ktoré obmedzujú vstrebávanie vápnika. To je jeden z dôvodov, prečo sa zvykol špenát pripravovať s mliekom alebo smotanou. Ak trpíte intoleranciou na laktózu, vyskúšajte napr. sójové alebo ryžové mlieko.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek