Šípkové maškrtenie aj opojenie

Šípka (plod šípovej ruže) má vďaka vysokému obsahu vitamínu C (jeden z jeho najbohatších zdrojov) významné miesto aj v prevencii proti respiračným chorobám. Vitamín C – kyselina askorbová sa zúčastňuje mnohých biochemických reakcií v našom organizme, posilňuje imunitné schopnosti, pôsobí preventívne proti nádche a prechladnutiu, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí preventívne proti rakovine aj proti únave.

Aj preto sa im často hovorí šípky – liečivé zázraky jesene.

Šípky

Kedy šípky zbierať

Ideálnym obdobím na zber šípok je september/október. Zbierať by sa teda mali ešte pred nástupom prvých mrazov. Aj keď mnohí tvrdia, že na výroby vína sa hodia skôr šípky trošku „prešlé“ mrazom.

Dávajte však pozor, aby boli plody, ktoré zbierate zrelé, avšak na dotyk by nemali byť mäkké. Tie sa totiž už nedajú sušiť a majú aj menší obsah vitamínov.

Nepodceňujte sušenie

Nezabudnite šípky najprv prebrať, umyť, zbaviť lístkov a stopiek. Akonáhle sú plody dôkladne vysušené, môžete si vybrať, či ich chcete sušiť vcelku alebo rozpolené. Pre sušenie zvoľte ten najšetrnejší možný spôsob, aby sa uchovalo čo najviac cenných vitamínov. Rozhodne sa vyvarujte pomalému sušeniu, kvôli ktorému plody plesnivejú a znehodnocujú sa. Ideálne je sušiť plody priamo v sušičke, na priamom slniečku, alebo v rúre. V tomto prípade však buďte opatrní. Nemali by ste prekročiť teplotu nad 80°C, aby sa šípky nespálili.

Šípky v kuchyni

Na kuchynské použitie je nutné zo šípok odstrániť chlpaté vnútro. Zo šípok sa robia marmelády, zavareniny a výborný sirup. A aj omáčky, napríklad ku zverine.

Vitamínový šípkový čaj

Sušené šípky prepláchneme, rozdrvíme a sparíme vriacou vodou, povaríme ich asi 10 minút. Prelejeme do sklenenej nádoby a necháme odstáť. Precedíme cez husté sitko – šípky vytlačíme. Podľa potreby prisladíme medom alebo cukrom. Je treba 50 g sušených šípok na 8 dl vody.

Šípkové víno bez kvasiniek

1,5 kg šípok, mierne namrznutých dáme do päťlitrovej fľaše a zalejeme prechladnutým roztokom cukru a vody (1,5 kg cukru a 3 litre vody).

Otvor fľaše uzavrieme pergamenovým papierom, zaviažeme a urobíme do papiera niekoľko dierok. Víno necháme v teple kvasiť asi tri mesiace a keď všetky šípky spadnú na dno, stáčame do pripravených fliaš.

Použité šípky môžeme potom doplniť pol kilogramom šupiek z jabĺk a sladkým roztokom (1,5 kg cukru a 3 litre vody) a rovnako vyrobiť víno – tzv. druhák.

Šípkové víno

V kvasnej nádobe so širším hrdlom zalejeme horúcim sladkým roztokom (na kilogram šípok 3 litre vody, 900 g cukru a 3 g kyseliny citrónovej) Po vychladnutí pridáme kvasinky do vína – podľa návodu a prekvasené víno potom stočíme a dosladíme (100 až 200 g cukru na liter). Víno v demižóne necháme v temne asi rok, než ho budeme konzumovať.

Šípkový lekvár

Potrebujeme 1 kg šípok, 700 g cukru a 2 dl vody. Zrelé, umyté a očistené šípky varíme do zmäknutia. Prelisujeme cez sitko, získanú kašovitú hmotu osladíme a povaríme. Lekvár potom nalejeme do pohárov a 20 minút sterilizujeme.

Šípky na kríku

Šípkový koláč

Na cesto potrebujeme 225 g polohrubej múky, prášok do pečiva, 150 g rastlinného tuku, jeden veľký žĺtok, 30 g cukru, štipku soli a vodu. Na náplň 500 g šípok, 60 g cukru, rovnaké množstvo medu, a tiež strúhaného zázvoru naloženého v sirupe a lyžičku škorice. Práškový cukor a štipku mletého muškátového oriešku na pocukrovanie.

Z uvedených prísad vytvoríme cesto, ktoré rozprestrieme do koláčovej formy – kúsok ho odložíme na bok, aby sme z neho mohli vytvoriť mriežky na ozdobenie koláča. Očistené šípky prekrojíme, odstránime zbytky chĺpkov, opláchneme a vysušíme. Zmiešame s cukrom, medom, škoricou a zázvorom a dáme na cesto. Ozdobíme mriežkou z cesta a pocukrujeme práškovým cukrom s muškátovým orieškom. Pečieme potom v trúbe asi pol hodiny.

Šípkový olej pre krásu

Hrsť šípok rozmačkáme a ponoríme ich do zohriateho panenského slnečnicového oleja. Potom dobre uzavrieme v sklenenej nádobe a necháme pri izbovej teplote odstáť 3 dni. Následne scedíme. Takto pripravený šípkový olej pôsobí proti starnutiu pleti.

Zdroj fotografií: Fotolia.com, Valmon.cz

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek