Sójové mlieko nahradí klasické a dokáže vám zaujímavo spestriť jedálniček, aj keď nie ste alergik

Sójové mlieko je zdravým a chutným nápojom, ktorý je veľmi obľúbený – aspoň u niektorých z nás. Sójové mlieko ale nie je v skutočnosti mliekom, pretože je rastlinného pôvodu. Nazýva sa mliekom pre svoju farbu a preto, že je používané ako náhradka mlieka napríklad v niektorých alternatívnych smeroch výživy alebo pri mliečnych alergiách.

Sójové mlieko je vhodným spestrením jedálnička ľudí všetkých vekových kategórií, najmä žien stredného a vyššieho veku ako prevencia a podpora liečby problémov súvisiacich s klimaktériom. Ocenia ho aj ľudia s laktózovou intoleranciou, ľudia s alergiou na kravské mlieko a vyznávači niektorých alternatívnych smerov výživy, napr. vegáni, ktorým slúži spolu s ďalšími rastlinnými mliekami, napr. ryžovým alebo ovseným mliekom ako náhrada mlieka.

Džbán so sójovým mliekom

Sójové mlieko obsahuje látky podporujúce činnosť mozgu. Sójová náhradka mlieka je prevenciou proti osteoporóze, chorobám srdca a ciev, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triacylglycerolov v krvi (krvné tuky). Je pomocníkom pri liečbe alergií, posilňuje imunitu podporovaním osídlenia hrubého čreva prospešnými baktériami a je vhodným prostriedkom proti zápche. Jeho konzumácia je doporučovaná všetkým, ktorí chcú mať hebkú a pružnú pleť – sójové mlieko podporuje výživu a pružnosť pokožky.

Sójové mlieko obsahuje veľa pre telo užitočných látok

Sójové bôby a mlieko v pohári

Sójové mlieko je významným zdrojom bielkovín, svojím zložením aminokyselín sa veľmi približuje zložením aminokyselín bielkovín živočíšneho pôvodu. Bielkoviny sójového mlieka obsahujú osem esenciálnych aminokyselín, tj. aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje, ale nevie si ich vyrobiť a musí ich prijímať potravou. Tuky obsiahnuté v sójovom mlieku sú tvorené najmä nenasýtenými mastnými kyselinami, vďaka nim je sójové mlieko vhodnou prevenciou srdcových a cievnych ochorení.

Sójové mlieko obsahuje aj vápnik, železo, vitamín B1 (tiamín), vitamín B3 (niacín), vitamín E, vlákninu, fytoestrogény a lecitín. Fytoestrogény sú prírodné látky podobné hormónu estrogénu, ktoré v tele pôsobia podobne ako tento hormón. Vďaka obsahu fytoestrogénov je sójové mlieko významnou a bezpečnou prevenciou a podporou liečby problémov žien spojených s menopauzou.

Lecitín, ktorý sójové mlieko tiež obsahuje, je nevyhnutný pre činnosť mozgových buniek, a tým aj pre pamäť, myslenie a duševnú sviežosť. Na správnej činnosti mozgu sa tiež podieľajú vitamíny B1 a B3. Vitamín E obsiahnutý v sójovom mlieku je potom silný antioxidant, ktorý ničí voľné radikály, čím pomáha imunitnému systému. Vláknina v sójovom mlieku podporuje činnosť čriev a je prevenciou proti zápche.

Kalorické hodnoty sójového mlieka

Sójové mlieko obsahuje 3% bielkovín, 2,5% sacharidov a 1,8% tukov. Pohár (200 ml) sójového mlieka dodá telu energiu v hodnote 320 kJ, 6 g bielkovín, 5 g sacharidov a 3,6 g tukov.

Z čoho sa vlastne sójové mlieko vyrába?

Sójové mlieko sa vyrába zo sójových bôbov ich namáčaním, drvením, varením a následným precedením. Výroba sójového mlieka nie je zložitá, sójové mlieko si dá vyrobiť aj doma. Potrebujeme k tomu 200 g sušených sójových bôbov, najlepšie v bio kvalite, trocha soli a 2 l vody. Sójové bôby dáme zmäknúť na desať hodín do studenej vody, nie dlhšie, inak by začali kvasiť. Prepláchneme ich pod tečúcou vodou a dáme ich do hrnca s 2 l studenej vody a necháme ich prejsť varom. Potom hrniec so sójovými bôbmi odstavíme, pridáme trocha soli a necháme vychladnúť. Vychladnuté bôby rozmixujeme najemno a precedíme cez plátno. Precedením získame sójové mlieko, ktoré môžeme ochutiť napr. medom, strúhaným kokosom alebo vanilkou.

Ak ho ochucujeme kokosom alebo vanilkou, je dobré do sójového mlieka pridať strúhaný kokos alebo vanilku alebo oboje a povariť 15 minút. Med sa pridáva do sójového mlieka krátko pred podávaním. Hotové sójové mlieko možno tiež ochutiť šťavou z ovocia alebo ho možno rozmixovať s ovocím, napr. s banánmi. Sójové mlieko je potrebné uložiť do chladničky a neskladovať dlho. Domáce sójové mlieko sa čoskoro kazí na rozdiel od priemyselne vyrobeného sójového mlieka, ktoré prešlo procesom pasterizácie. Okrem sójového mlieka získame precedením aj sójovú drť, ktorá nám zostane v plátne. Sójová drť je vhodná do nátierok a ako náhrada mletého mäsa, napr. k príprave sójovej sekanej, sójových fašírok, k plneniu zeleniny, k príprave kapustových závitkov, apod.

Keď sa nám sójové mlieko nechce vyrábať, kúpime ho hotové v obchode
Sójové mlieko značky Zajíc

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek