Tekvice obsahujú vitamíny skupiny B, karotény a vitamín C. Z minerálnych látok je dôležitý obsah vápnika, železa, draslíka, horčíka, fosforu a zinku. Vzhľadom k svojej nízkej nutričnej hodnote sú vhodnou súčasťou redukčných diét.
Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Pochádza z Ameriky a má mnoho druhov, u nás je najznámejšia tekvica veľkoplodá a tekvica obyčajná. Veľkoplodá má mohutné plody, ktoré môžu vážiť 30 aj viac kilogramov. Majú rôzne zafarbenie šupky aj dužiny.
Tekvica obyčajná sa pestuje v rade odrôd – napríklad patizón s bielymi, diskovitými plodmi s vrúbkovaným okrajom. Ďalšou odrodou sú cukety (zucchini), kabačky a ďalšie. Všetky druhy tekvíc sú zdravé a majú pozitívny vplyv na činnosť srdca a obličiek. Podporujú látkovú výmenu, sú vhodné pri chorobách močového mechúra a prostaty.
Muži, ktorí trpia zväčšením prostaty by mali jesť po dlhší čas niekoľko lyžíc lúpaných semien denne.
Semená môžeme doma upražiť. Najskôr ich očistíme od vlákien a usušíme vyšúchaním v utierke. Vylúpané semienka premiešame s ochuteným olejom – na šálku semienok použijeme lyžicu oleja (2 lyžice oleja ochutíme pol lyžicou fenyklu, anýzu alebo koriandru) a necháme ich pražiť vo vopred vyhriatej trúbe 10 až 15 minút na pekáči vyloženom papierom na pečenie. Podľa chuti osolíme. Všetky druhy tekvíc nachádzajú uplatnenie v kuchyni pri príprave šalátov, na zapekanie, plnia sa mletým mäsom a podobne.
Potrebujeme plechovku tekvicového kompótu (nie v sladkom náleve) – alebo si kocky tekvice sami povaríme, 1,5 hrnčeka kuracieho vývaru, hrnček nízkotučného mlieka, lyžičku mletej rasce, 2 bobkové listy, soľ a mletý čierne korenie, na ozdobenie čerstvú šalviu, pop-corn a semená tekvice.
V hrnci zmiešame, mäsový vývar, mlieko a rascu. Pridáme bobkové listy, soľ a čierne korenie a zvoľna
varíme asi 10 až 15 minút. Potom odstránime bobkové listy a prípadne dochutíme soľou a korením. Pred podávaním ozdobíme šalviou, praženou kukuricou (pop-cornom) a vylúpanými semenami tekvice.
Na tento kompót potrebujeme 3 litre vody, 2 kg cukru, 1,5 malej lyžičky kyseliny citrónovej, väčšiu tekvicu – alebo dve menšie, 3 citróny, 2 dl rumu a ananásovú esenciu. Vodu a cukor zvaríme, pridáme kyselinu citrónovú, na jemno nakrájané tekvice, 1 olúpaný a nakrájaný citrón. Za stáleho miešania varíme až tekvica zmäkne. Necháme deň odstáť v náleve, potom pridáme trochu ananásovej esencie a rum. Dobre premiešame a dávame do pohárov, do každého pohára na dno koliesko olúpaného citrónu a sterilizujeme.
Na jeho prípravu potrebujeme 500 krehkého cesta (polotovar) – alebo si cesto vyrobíme z 250 g polohrubej múky, 150 g masla, 100 g cukru a 2 vaječných žĺtkov – necháme 5 hodín odležať. Ďalej potrebujeme 400 g tekvice, vanilkový cukor, 100 g cukru, 50 g masla, hrozienka a hladkú múku. Dužinu tekvice nahrubo nastrúhame, do hrnčeka dáme ešte maslo, cukor, vanilkový cukor a hrozienka a krátko podusíme. Cesto (štyri pätiny) natlačíme do pripravenej koláčovej formy, podusenú tekvicu dáme na cesto a na to nastrúhame poslednú pätinu cesta. Pečieme v stredne vyhriatej trúbe.
Zdroj fotografií: Fotolia.com