Už máte dávno po puberte a aj v dospelosti vás trápi akné? Zbavte sa ho zvnútra zmenou stravy!

Akné nie je iba kozmetická vada, ktorá mnohým z nás strpčuje život a s ktorou viac či menej
úspešne bojujeme, ale akné je tiež jeden zo spôsobov, ako sa telo vysporiadava so škodlivými
látkami. Akné môže byť tiež následkom vašej alergie na niektoré potraviny a vôbec o nej nemusíte
vedieť. Existujú však pravidlá stravovania, ktoré vedia s vašim akné zatočiť!

Akné v dospelosti a jedlo, ktoré jeme, spolu úzko súvisia!

Medzi problematické potraviny pri akné patria na prvom mieste potraviny s vysokým glykemickým
indexom. Z potravín s vysokým glykemickým indexom sa v tráviacom trakte uvoľňuje veľké množstvo
jednoduchých cukrov. Veľké množstvo jednoduchých cukrov zhoršuje akné. Tieto potraviny pôsobia
kyselinotvorne, to znamená pri biochemických reakciách v našom tele pôsobí ako kyseliny. Nadmerná
konzumácia kyselinotvorných potravín je jednou z príčin vzniku akné.

Medzi potraviny s vysokým glykemickým indexom patrí biely repný cukor, biela pšeničná múka a
výrobky z nej, biela lúpaná ryža, sladkosti, cukrovinky, instantné výrobky, sladené nápoje alebo
džúsy. Pri akné je potrebné obmedziť konzumáciu tukov, najmä tukov živočíšneho pôvodu. Tieto tuky
obsahujú nasýtené mastné kyseliny, ktoré neprospievajú pleti. Vyprážané jedlá majú tiež negatívny
vplyv na akné.

Ďalšími nevhodnými potravinami sú údeniny. Údeniny okrem tuku obsahujú aj chemické látky,
ktoré zaťažujú organizmus a zhoršujú akné. Med zhoršuje akné najmä obsahom histamínových látok,
ktoré môžu nielen zhoršiť akné, ale aj vyvolať potravinovú alergiu. Akné zhoršuje tiež alkohol,
nápoje obsahujúce kofeín, pikantné jedlá, jedlá obsahujúce chemické látky, ako napríklad
konzervované a instantné potraviny. Niekomu môže škodiť aj mlieko, tvaroh, kyslé jedlo alebo
čokoláda, to záleží na individuálnej znášanlivosti.

Prejavy akné v dospelosti sú väčšinou chronické

Akné patrí medzi chronické kožné ochorenie. Prejavuje sa výskytom pupienkov, drobných mazových
cýst, jaziev, čiernych bodiek, bielych pľuzgierikov a ružových alebo začervenaných škvŕn. Akné sa
vyskytuje väčšinou na tvári, šiji, chrbte, hrudníku, ale aj v podpazuší a na zadku. To, že už máte
pubertu za sebou pár desiatok rokov neznamená, že nemôžete trpieť akné. Je bežným kožným defektom
aj u dospelých.

Zistite, čo vám škodí a zhoršuje vaše akné

Dostatok informácií môže predísť zhoršeniu akné v dospelosti. Je potrebné vedieť, ktoré
potraviny vždy zhoršujú akné a tiež ktoré ďalšie vplyvy v každom prípade zhoršujú akné. Akné vždy
zhoršuje zlá kozmetika, to znamená krémy s vyšším obsahom vazelíny, oleja a lanolínu, stres,
hormonálna antikoncepcia a lieky obsahujúce hormóny. Príčinou vzniku akné a jeho zhoršenie je aj
fajčenie. Týmto vplyvom je možné predísť. Sú však aj vplyvy, ktoré zhoršujú akné, ale nemožno im
predísť, jedná sa napríklad o menzes a klimaktérium. Niekomu môže zhoršiť akné napr. vlhké a horúce
počasie, niekomu aj niektoré potraviny, ktoré inému nevadí, napr. čokoláda. Príčinou môže byť
alergia na niektorú potravinu. Pri akné je vhodné ísť aj na lekárske vyšetrenie k alergológovi.
Ďalšou príčinou môže byť príliš citlivá pleť. Zistenie miery citlivosti pleti sa vykonáva v
kozmetických salónoch.

Zistite, čo akné zhoršuje vám!

Potraviny s vysokým glykemický indexom je vhodné nahradiť potravinami s nízkym glykemickým
indexom a potravinami, ktoré znižujú glykemický index. Jedná sa najmä o vlákninu. Komu neškodí
kyslé potraviny, pre toho je vhodná šťava z citrónov, limetiek a kvalitný ocot (jablkový, vínny,
aceto balsamico, apod.) a kyslomliečne výrobky. Vláknina je obsiahnutá v zelenine, ovocí,
strukovinách celozrnných obilninách. Zelenina môže byť čerstvá alebo mrazená, mrazenie je
najšetrnejší spôsob konzervácie. Pri akné pomáhajú zásadotvorné potraviny, medzi ne patrí napr.
zelenina, ovocie, sója, mandle, kyslomliečne výrobky či lieskové oriešky.

Tučné mäso je vhodné nahradiť chudými masy, vhodná je aj častá konzumácia rýb. Vhodnými
zdrojmi tukov sú oriešky, semienka, rastlinné oleje. Maslo nie je škodlivé, ak nie je konzumované
vo väčšom množstve. Namiesto kávy je vhodné piť kávu bez kofeínu alebo náhradky kávy. Koreniť možno
bylinkami, zelenými vňaťami, jedálniček možno spestriť výrobky zo sóje, náhradami mäsa, napr.
šmakounom.

Pri akné je vhodné čo najviac používať základné potraviny, tým sa dá z veľkej časti vyhnúť
chemickým látkam obsiahnutých v potravinách, je dobré tiež čítať zloženie výrobkov na obale. Akné
výrazne zlepšuje dostatočný príjem vhodných tekutín, medzi najvhodnejšie nápoje patrí pitná voda,
neperlivé stolové a minerálne vody bez príchuti, šťavy zo zeleniny a bylinné čaje, ktoré čistia
organizmus, napr. čaj zo žihľavy, pestreca mariánskeho. Veľkým pomocníkom v boji proti akné je tiež
cesnak, korenie koriander, riasy chlorela a šťava z celého listu rastliny aloe vera, ktorá obsahuje
minimálne 5000 mg aktívnych prírodných polysacharidov aloe na jeden liter šťavy.

Zdroj obrázkov: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek