Užite si zdravého kapra na 10 spôsobov

Tradičným jedlom na vianočnom stole je okrem iného kapor. Pre rad stravníkov je prijateľný len ako ona smažená, tukom nasiaknutá podkovička s hromadou zemiakového šalátu. Existuje ale rad receptov ako kapra upraviť, aby si na ňom pochutnali aj skutoční gurmáni. A tí, čo si radi potrpia na jedlo zdravé a diétne.

Aby sa kapor zbavil bahnitej príchuti, ktorú niekedy má, je nutné ho pred spracovaním zbaviť šupín, očistiť a pred prípravou namáčať v mierne slanej vode alebo ešte lepšie v nesolenom mlieku.

Grilované kaprie podkovičky so šunkou

Nakrájame 100 g šunky na hranolky a pretneme nimi 4 porcie kapra (asi 800g). Necháme pol hodiny odležať v chlade a potom filety osušíme utierkou, posypeme 4 pokrájanými strúčikmi cesnaku a potrieme olejom zmiešaným s bielym vínom. V trúbe ogrilujeme, alebo opečieme z každej strany prudko asi 5 minút. Podáva sa s opečenými zemiakmi.
Grilované kaprie podkovičky so zeleninou

Kapor na čierno (po staročesky)

Na tradičnú staročeskú pochúťku potrebujeme kilového kapra, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g masla (alebo rastlinného tuku), 50 g cibule, strúčik cesnaku, niekoľko guľôčok čierneho korenia a nového korenia, bobkový list, kúsok zázvoru, štipku tymiánu, trochu citrónovej kôry a šťavy, 2 lyžice octu, 30 g strúhaného chleba, 3 lyžice strúhaného perníka, po asi 10 kusoch sušených sliviek, vlašských orechov a lúpaných mandlí – pokrájaných, 2 dkg hrozienok, 2 lyžice ríbezľovej zavareniny, trochu krvi z kapra, 250 ml čierneho piva alebo červeného vína, lyžicu cukru a lyžičku soli.

Na kocky pokrájanú zeleninu vypražíme na masle. Keď začne ružovieť, prisypeme cukor a zamiešame. Potom pridáme strúhaný chlieb, opäť zamiešame a zalejeme 500 ml vody, pivom či vínom a octom s krvou. Osolíme, okoreníme, prisypeme pokrájanú cibuľu a roztlačený cesnak. Omáčku ešte asi štvrť hodiny povaríme a potom precedíme. Potom vmiešame perník, zavareninu, orechy, mandle, sparené hrozienka a slivky. Pridáme citrónovú šťavu a varíme 5 minút, potom do omáčky vložíme kúsky kapra a varíme ďalších zhruba 20 minút.

Kapor na modro

Na tento „farebný“ variant je treba 4 porcie kapra (asi 800 g), 100 g koreňovej zeleniny, 40 g masla alebo rastlinného tuku, 40 g cibule, nové korenie, bokový list, tymián, citrón, zelený petržlen, soľ a ocot. Porciu očisteného kapra dáme do misy, aby boli kožou navrch a zalejeme ho vriacim octom – koža po takom octovom kúpeli zmodrie. V hrnci povaríme vo vode s octom a soľou nakrájanou (alebo nahrubo nastrúhanú) zeleninu a na kolieska pokrájanú cibuľu, pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list a tymián. Potom do vriacej vody so zeleninou naskladáme porcie kapra kožou nahor a varíme 5 minút, ďalších päť minút necháme dôjsť pod pokrievkou – voda už nesmie vrieť. Vývar môžeme použiť na polievku. Kapra na tanieri prelejeme rozpusteným maslom a podávame so zemiakmi posypanými čerstvým petržlenom.

Kapor na pive

Štyri porcie kapra osolíme, okoreníme a pokvapkáme pivom. V chlade ich potom necháme asi hodinu odležať. Na pekáčiku na oleji opražíme nakrájanú cibuľu – potrebujeme asi 4 malé cibule, pridáme porcie kapra pokvapkané citrónovou šťavou, posypeme rascou, mletou paprikou a zalejeme štvrť litrom svetlého piva. Dusíme asi 25 minút pod pokrievkou. Môže sa podávať s ryžou alebo zemiakmi.

Kapor na víne so šampiňónmi – diétny

Porcie kapra pokvapkáme citrónovou šťavou, necháme štvrť hodiny odležať, potom ich osušíme, osolíme a na panvici vyprážame asi 6 minút v rozpálenom oleji, obrátime ich, podlejeme bielym vínom (na 4 porcie cca 6 lyžíc), pridáme šampiňóny nakrájané na plátky (cca 200 g) a dusíme, až šampiňóny zmäknú. Podáva so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Kapor s citrónom

Pikantný kapor

Potrebujeme kilového kapra, 50 g slaniny, menšiu cibuľu, kyslú smotanu, lyžicu kremžskej (alebo inej pikantnej) horčice, čierne korenie, korenie na ryby, soľ a pol lyžice hladkej múky. Kapra osolíme a okoreníme, v pekáčiku speníme cibuľu so slaninou, dáme na ňu kapra a pečieme asi 5 minút. Zalejeme troškou vody a prudko dusíme zhruba 10 minút. Kapra potom vyberieme, do šťavy rozmiešame smotanu s horčicou a múkou a krátko povaríme. Kapra na tanieri polievame touto omáčkou. Podávame ho s opečenými zemiakmi.

Kapor s fazuľkami

Porcia kapra opečieme dozlatova na oleji, alebo ogrilujeme. V slanej vode podusíme fazuľky domäkka, scedíme ich a kapra nimi na tanieri obložíme. Prelejeme tatárskou omáčkou – alebo jej diétnejším variantom, napríklad jogurtom s bylinkami.

Kapor s jogurtovou omáčkou

Upečeného kapra na tanieri zalejeme omáčkou z jogurtu, do ktorej zašľaháme lyžicu pikantnej horčice. Posypeme nasekanými bylinkami a podávame so zemiakmi.

Zapekaný kapor s kôprom

Pripravíme si 4 porcie kapra (asi 800 g), 20 g masla, strúhanku, 60 g nastrúhaného syra, 60 kôpru, mlieko, čierne korenie a soľ. Očistené porcie okoreníme a posolíme a vložíme do zapekacej misky, vytretej maslom. Väčšia časť nasekaného kôpru spolu s nastrúhaným syrom zmiešame v troške mlieka, nalejeme na rybu a posypeme trochou strúhanky. Pomaly zapečieme. Na tanieri ozdobíme ešte kôprom.

Kapor v aspiku

Potrebujeme 600 g kapra, pol litra vody, 0,2 litru octu, celé čierne korenie a nové korenie – podľa chuti, bobkový list, štipku tymiánu, cibuľu, koreňovú zeleninu – mrkvu, zeler, petržlen – 2 lyžice želatíny, soľ, cukor, jadrá vlašských orechov a hrozienka. Prevaríme vodu s octom, pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu, mäso, korenie a soľ a na miernom ohni necháme povariť 15 minút.

Vyberieme rybu, vývar precedíme a pridáme želatínu rozpustenú v studenej vode. Potom pridáme hrozienka a orechy, prípadne môžeme dochutiť cukrom. Prehrejeme – ale nesmie vrieť. Zeleninu a mäso potom týmto vývarom zalejeme v miske, kde má aspik stuhnúť, a necháme deň v chlade odležať.

Kaprie fašírky

Asi 400 g vareného (či pečeného) kaprieho mäsa bez kostí jemne nasekáme. Do peny vmiešame 80 g masla, pridáme 30 g strúhanky, 2 žĺtky, 350 g varených prelisovaných zemiakov a kaprie mäso. Ochutíme nasekaným petržlenom, muškátovým orieškom a osolíme. Tvarujeme potom fašírky, namočíme ich v rozšľahaných vajíčkach (alebo bielku), strúhanke a opečieme.

Šalát z kapra – diétne

Potrebujeme 500 g mäsa z vareného kapra – uvaríme ho v osolenej vode s koreňovou zeleninou a vývar necháme na polievku. Vychladené mäso bez kostí a kože nakrájame na kúsky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme uležať. Potom premiešame s kyslou smotanou, do ktorej primiešame nastrúhanú surovú mrkvu – alebo chren – a jemne nakrájaný petržlen.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek