Vláknina je dôležitá nielen pre zdravie, ale prospeje aj štíhlej línii

Vlákni¬na je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá, upravuje trávenie, pomáha vylučovať toxické
látky z tela a znižovať hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí aj na pokožku, vlasy a nech¬ty. V
našom jedálničku jej ovšem máme väčšinou nedostatok, čo je dané hlavne stravovacími zvyklosťami.
Vláknina je dôležitá nielen pre zdravie, ale prospeje aj štíhlej línii – je lepšia než diéta.

Vlákni¬na je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha pohybu jedla tráviacou sústavou
a vstrebáva vodu. Možno si vravíte, prečo jesť niečo nestráviteľné? Vlákninová diéta má na telo
veľmi pozitívne účinky. Ale nesmie sa to s ňou preháňať – v nadmernom množstve nadúva, a to hlavne,
keď ju užívame ako potravinový doplnok, pri konzumácii bežnej stravy to prakticky nehrozí. Pri
zvýšenom príjme vlákniny je nevyhnutné zvýšiť aj príjem tekutín, lebo inak vláknina tráviaci trakt
neprečistí, ale naopak upchá.

Odporúčaný príjem vlákniny je 30 až 35 g denne, podľa veku a telesnej aktivity, pričom väčšina
ľudí skutočne skonzumuje zhruba polovicu.

Vláknina existuje v rozpustnej, alebo nerozpustnej forme. Nerozpustnou vlákninou sú
nestráviteľné zvyšky rastlín, najčastejšie celulóza, ktorá sa nachádza hlavne v celozrnných
vločkách, pečive a zelenine. Rozpustná vláknina po zmiešaní s vodou rýchlo nabobtná a zmení sa na
gélovitú hmotu, ktorá nás zasýti a tiež nedovolí vstrebať obvyklé množstvo kalórií. Rozpustná
vláknina, ktorú si môžeme kúpiť aj ako potravinový doplnok, ktorého podstatnú časť tvoria ovocné
výťažky, je na rozdiel od nerozpustnej, zdrojom určitého množstva energie – kilojoulov. Konzumovať
sa odporúča vždy rozpustná vláknina.

Najbohatšie na vlákninu sú strukoviny, pšeničné otruby a sušené slivky. Strukoviny majú vysoký
obsah nielen vlákniny, ale aj bielkovín a zasýtia. Výborne chutia napríklad strukovinové šaláty,
nátierky alebo zavárky do polievok. Obilniny sú dobrým zdrojom vlákniny, predovšetkým ako celozrnná
múka – celozrnné pečivo a tiež obilné vločky. Bohatým zdrojom vlákniny v zelenine je napríklad
karfiol, ružičkový kel, redkvičky, baklažán alebo patizóny. Vláknina je obsiahnutá v každej
zelenine, ale napríklad v šalátovej uhorke, ktorá má v sebe veľké množstvo vody, je jej oveľa
menej. Zeleninu by sme mali jesť aspoň v troch porciách denne (porcia je aspoň 100 g).
Nezanedbateľným zdrojom vlákniny sú aj zemiaky, hoci v našom jedálničku figurujú pomerne často.
Vlákni¬nu nájdeme aj v ovocí, ale aj tu sa opäť obsah veľmi líši. Ovocie by sme mali denne zaradit
do jedálnička aspoň v dvoch porciách.

Semienka a klíčky patria medzi zdroje vlákniny pre nás menej typické, ale ako súčasť
zeleninových šalátov sú výborné. Pšeničné klíčky si doma vypestujeme tak, že do jedného z troch
pohárov dáme plastikové sitko, naplníme pšeničnými zrnami (predtým ich prepláchneme na sitku vodou)
a zalejeme vodou. Na druhý deň urobíme to isté s druhým pripraveným pohárom a na tretí deň s tretím
pohárom. To už je v prvom naklíčené zrno, ktoré môžeme skonzumovať a dať naklíčiť ďalšie. Denne v
pohároch vymieňame vodu.

Klíčky možno použiť na rôzne spôsoby, napríklad v mixéri rozmixovať s mliekom alebo ovocnou
šťavou a lyžicou ovsených vločiek. Môžeme potom pridať ovocie a med alebo inak dochutiť.

Tip: Ovesný nápoj

Dve lyžice ovsených vločiek opražíme nasucho na panvici, presypeme do mixéru a rozmixujeme
(alebo pomelieme) na prášok. Pridáme 2 lyžice sušeného mlieka, môžeme dosladiť podľa chuti cukrom,
sladidlom alebo medom, zalejeme 150 ml horúceho (alebo studeného) mlieka a rozmixujeme. Môžeme
pridať na kúsky nakrájané ovocie – najlepšie čerstvé, najviac vlákniny – čo sa týka ovocia – majú
ale sušené slivky.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek