Kvietok z reďkovky alebo mrkvy ozdobí sviatočný obed a kompozícia
vytvorená z dyne alebo melónu dodá originalitu sviatočne prestretému stolu.
zručných jedincov, ktorí toto umenie ovládajú. Rezbárska dekoratívna disciplána, ktorá patrí do
oblasti kulinárskeho umenia, pri nás zdomácnela pod označením carving.
Čo všetko sa dá z ovocia a zelniny vytvoriť? Predovšetkým to sú kvety, ako jednoduchšie
motívy, tak aj náročnejšie kvety, ako sú tulipány a ruže. Ruže a georgíny pôsobia efektne aj na
vodných melónoch. Populárne sú aj jednoduché zeleninové ozdoby, ktoré možno využiť na domácich
oslavách.
Vyrezáva sa aj z reďkoviek, paradajok, uhoriek, bielej reďkve, zeleru aj z obyčajnej cibule.
Dá sa využiť aj ovocie, predovšetkým jablká, mango, ale aj pomaranč alebo kiwi. Tí skúsenejší vedia
vytvoriť aj trojrozmerné motívy – napríklad rôzne zvieratká. Náročnejšie je aj spracovanie veľkej
dyne a cukedy či vodného melónu, ktoré majú byť výraznou dominantou stola. Zaujímavé sú kompozície
využívajúce na farebnú kombináciu rôzne produkty, trebárs cukrové melóny, mango a jablká.
ostrý zeleninový nôž. Naozajstní umelci si ale nevystačia len s nožíkom, potrebujp celú sadu
nástrojov, medzi nimi aj takzvané thajske nože alebo rôzne dlátka. Inšpirácie na zeleninové a
ovocné vzory môžeme nájsť v knihe L. Procházku Čarujeme se zeleninou.
Fotografie: Irena Voříšková © Moda.cz/ Moda.sk 2006