Vyrezávané zeleninové a ovocné dekorácie oživia každý stôl

Kvietok z reďkovky alebo mrkvy ozdobí sviatočný obed a kompozícia
vytvorená z dyne alebo melónu dodá originalitu sviatočne prestretému stolu.

Reč je o vyrezávaných zeleninových a ovocných dekoráciách, ktorých obľuba stúpa a pribúda aj
zručných jedincov, ktorí toto umenie ovládajú. Rezbárska dekoratívna disciplána, ktorá patrí do
oblasti kulinárskeho umenia, pri nás zdomácnela pod označením carving.

Čo všetko sa dá z ovocia a zelniny vytvoriť? Predovšetkým to sú kvety, ako jednoduchšie
motívy, tak aj náročnejšie kvety, ako sú tulipány a ruže. Ruže a georgíny pôsobia efektne aj na
vodných melónoch. Populárne sú aj jednoduché zeleninové ozdoby, ktoré možno využiť na domácich
oslavách.

Vyrezáva sa aj z reďkoviek, paradajok, uhoriek, bielej reďkve, zeleru aj z obyčajnej cibule.
Dá sa využiť aj ovocie, predovšetkým jablká, mango, ale aj pomaranč alebo kiwi. Tí skúsenejší vedia
vytvoriť aj trojrozmerné motívy – napríklad rôzne zvieratká. Náročnejšie je aj spracovanie veľkej
dyne a cukedy či vodného melónu, ktoré majú byť výraznou dominantou stola. Zaujímavé sú kompozície
využívajúce na farebnú kombináciu rôzne produkty, trebárs cukrové melóny, mango a jablká.

Čo potrebujeme na umelecké rezbárstvo záhradných produktov, okrem vhodného materiálu? Zamozrejme,
ostrý zeleninový nôž. Naozajstní umelci si ale nevystačia len s nožíkom, potrebujp celú sadu
nástrojov, medzi nimi aj takzvané thajske nože alebo rôzne dlátka. Inšpirácie na zeleninové a
ovocné vzory môžeme nájsť v knihe L. Procházku Čarujeme se zeleninou.



Fotografie: Irena Voříšková © Moda.cz/ Moda.sk 2006

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek