Zázvor je hitom modernej kuchyne

Zázvor patrí do každej modernej kuchyne. Prospeje vášmu zdraviu aj kráse. Jeho chuť je pikantne erotická, svieža a nezameniteľná. Zo zázvoru môžete pripravovať čaj, dezerty ale aj gurmánske špeciality.

Zázvor

Zázvor, ktorý je známy už od stredoveku, pochádza z Ázie, odkiaľ sa ako jedno z prvých korení rozšíril do ostatného sveta. Nie je ale len korením, dá sa radiť medzi liečivé rastliny, pretože pomáha pri zažívaní a vie upokojiť podráždené orgány.Zo zázvoru (Zingiber officinale) sa používajú jeho korene, ktoré majú antiseptické, protizápalové účinky, pomáhajú proti žalúdočným nevoľnostiam, tehotenskej nevoľnosti aj kinetóze (cestovnej nevoľnosti), okrem toho zázvor zmierňuje bolesti hlavy, horúčku aj angínu a je dobrou prevenciou proti chrípkovým ochoreniam.

V kuchyni je obľúbený hlavne v Anglicku, kde sa pridáva do piva aj sušienok a nakladá sa do cukru.

U nás sa tiež používa zázvor do tradičných koláčikov – takzvaných ďumbierníkov (v Čechách tzv. zázvorky) – ktoré sa robili hlavne na Vianoce. Zázvor je rovnako veľmi známe afrodiziakum.

V modernej kuchyni sa zázvorom ochucuje pečivo – sladké chleby či sušienky, nákypy, ryža, smažené aj orientálne jedlá, mäso – hlavne rybacie, omáčky, šaláty, zelenina aj rôzne likéry a nápoje – napríklad už spomínané zázvorové pivo, zázvorová limonáda alebo sa z neho pripravuje zázvorový čaj.Zázvor sa využíva čerstvý, sušený, nakladaný, konzervovaný či kandovaný.

Každý má inú chuť a nemožno ho v receptoch zameniť. Čínska kuchyňa dáva prednosť čerstvému zázvoru, na jeho strúhanie sa aj u nás predáva špeciálne strúhadlo. Nakladaný zázvor je v Japonsku pridávaný do pokrmov sushi.

Koláče Ďumbierniky na tanieri

Zázvorový čaj z mletého zázvoru

Jednoducho si ho pripravíme zaliatím pol lyžičky mletého zázvoru 250 ml vriacej vody. Alebo z pár kúskov kandovaného zázvoru, ktoré v hrnčeku zalejeme, môžeme k nim pridať aj vrecúško bežného čaju. Lúhujeme zhruba 5 až 10 minút.

Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru – hit redakcie!

Vezmeme väčší čajník, optimálne 2 litrový a nakrájame do neho čerstvý umytý zázvor (vrátane šupky) – 150 až 200g. Krájame ho asi na pol centimetrové hrubé kolieska. Pridáme jedno vrecúško čierneho čaju – odporúčame Earl Grey (značka Dilmah), a všetko zalejeme vriacou vodou. Po zhruba 10 minútach pridáme dve polievkové lyžice medu (na 1 liter pridáme 1 lyžicu – pre jemné dosladenie a vytiahnutie chuti). Čaj môžeme piť po 15 minútach, ale absolútne blaho z jeho pitia zažijete po 2 hodinách, kedy sa čaj obalí príjemne pikantnou chuťou.

Zázvorový čaj s medom

Liter vody privedieme k varu, potom pridáme 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru, 3 klinčeky a môžeme pridať aj kúsok škorice. Varíme potom asi 5 minút. Po uvarení vyberieme kúsky korenia a prelejeme do konvice. Pridáme med a citrónovú šťavu. Tento čaj možno piť aj ako limonádu, keď ho necháme v chladničke vychladnúť.

Zázvorový elixír pre zdravie a vzpruhu tela

Dve malé cibule rozkrojíme na polky a spoločne s menším kúskom zázvoru (asi 5 cm) pokrájaným na kolieska varíme v pol litri vody 5 minút. Zlejeme cez sitko do hrnčeka a niekoľkokrát denne pijeme. Možno osladiť medom a pridať citrónovú šťavu.

Zázvorové kvapky

Nastrúhame 150 g čerstvého zázvoru a necháme ho 14 dní lúhovať v 0,5 l vodky na temnom mieste. Používa sa v množstve 30 až 40 kvapiek do vody či čaju.

Zázvorové perníčky

Potrebujeme 380 g múky, žĺtok, 150 g medu, 90 g jemného cukru (najlepšie trstinového), 30 g masla, 2 lyžice mletého zázvoru, lyžicu jedlej sódy, štipku mletej škorice, mletých klinčekov a mletého kardamónu.V panvici zmiešame med, cukor a maslo a zvoľna zahrievame za stáleho miešania, až do rozpustenia. Potom necháme vychladnúť. Medzitým v mise zmiešame 2/3 múky, korenie a žĺtok, a to potom aj s medovou zmesou dobre premiešame. Pridáme sódu a zbytok múky a vymiešame na tuhé cesto. Z neho vyvaľkáme placku asi 1 cm hrubú a vykrojíme z nej tvary perníčkov. Na vymastenom plechu pečieme perníčky pri teplote asi 160 stupňov zhruba 10 minút.

Ďumbierniky

Potrebujeme 560 g hladkej múky, 500 g práškového cukru, 4 vajcia, 30 g mletého zázvoru, prášok do pečiva a kôru z polky citrónu. Suroviny zmiešame a vypracujeme z nich cesto, z ktorého vyvaľkáme asi 4 milimetre hrubú placku. Z nej potom vykrajujeme rôzne tvary sušienok, ktoré necháme do druhého dňa v chlade odležať a až potom druhý deň pečieme na papieri pečieme v stredne vyhriatej trúbe.

Bravčové kotlety so zázvorom

Potrebujeme štyri bravčové kotlety bez kosti, zázvor, cibuľa, 150 ml červeného vína, 250 ml vývaru z bujónu, lyžicu citrónovej šťavy, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 lyžice solamylu, po pol lyžičke cukru a glutasolu, olej, soľ a čierne korenie.Kotlety naklepeme, osolíme, okoreníme a poprášime solamylom. Cibuľu nakrájame najemno, olúpaný zázvor potom nakrájame na tenké plátky. Kotlety potom opečieme na troche oleja z oboch strán, vyberieme ich a do zvyšného tuku vložíme cibuľu a plátky zázvoru (alebo lyžičku mletého) a ľahko osmažíme. Kotlety vrátime do panvice, podlejeme vínom a vývarom a dusíme asi 20 minút. Ku koncu dochutíme ešte citrónovou šťavou, sójovou omáčkou, glutasolom a môžeme aj mierne prisladiť. Nakoniec zahustíme lyžicou solamylu, rozmiešanou v studenej vode a necháme krátko prejsť varom.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek