Zdravé náhrady cukru?

Cukor zvyšuje chutnosť, ale aj energetickú hodnotu pokrmov, ktoré jeme. Bohužiaľ však dnes
konzumujeme viac cukru než naozaj potrebujeme. Napriek tomu, že hoci priamo nesladíme, je nutné si
uvedomit, že cukor obsahujú aj ďalšie potraviny ako pečivo, limonády a podobne, ktoré rozhodne
neprispievajú k štíhlej línii.
Nadmerná spotreba cukru sa ale podieľa na rade závažných ochorení a hlavne na takzvaných
civilizačných chorobách. Cukor a cukrovinky majú vplyv aj na vznik zubného kazu.

Ideálne by bolo vzdať sa sladkého úplne, ale to si asi nedokážeme predstaviť, obľuba sladkej
chuti, ktorá je vlastnosťou jednoduchých cukrov, je totiž človeku vrodená. Lepšie než cukrem je
sladiť primerane medom, ktorý má síce kalórie, aspoň ale dodá telu – na rozdiel od cukru – veľa
zdraviu prospešných látok.

Námetom na diskusiu sú umelé sladidlá, ktoré mnohí zatracujú, ale napriek tomu sa v
potravinách objavujú stále častejšie. Chemicky pripravené umelé sladidlá sa vyrábajú vo forme
tabliet, kvapiek alebo sypkých zmesí a majú vysokú sladivosť.

Chránia pred zubným kazom, pretože na rozdiel od bežného cukru nepodporujú rast baktérií v
ústnej dutine. Umelé sladidlá majú uplatnenie aj pri výrobe nápojov, džemov, kompótov a žuvačiek aj
v mliečnych produktoch.

V súčasnosti sú obľúbené aj takzvané „sladké rastliny“, ktoré sú v kuchyni ale zatiaľ len
výnimkou. Určitú tradíciu majú topinambury – „sladké“ zemiaky alebo zemiaky pre diabetikov –
ktorých hlavnou zložkou sú sacharidy vo forme inulínu (to je rastlinná forma vlákniny s mimoriadne
pozitívnymi účinkami na tráviaci trakt), glukózy a fruktózy. Na trh sa dostáva aj Stevia rebaudiana
(alebo stevia sladká) – izbová rastlina, ktorá je vhodná ako pre diabetikov, tak pre všetkých, čo
chcú schudnúť pár kilogramov. Z jednej rastliny možno získať až 500 gramov sušeného „cukru“, ktorý
sa dá koupiť v obchodoch so zdravou výživou. Je to ekvivalent asi 100 kg cukru.Využiť túto rastlinu
možno aj v tekutej forme – rozmiešať 10 g prášku na 15 ml vody – toto množstvo vytvorí 20 ml
roztoku, čo vraj stačí na celý rok.

Stevia je nenáročná rastlinka, ktorú možno jednoducho pestovať kvetináči a jej listy sa dajú
užívať ako v čerstvom stave, tak mrazené alebo sušené, rovnaké to je aj s ďalšou domácou sladkou
bylinkou, ktorou je Lippia Dulcis – takzvané „aztécke sladidlo“ – rastlina bola kedysi využívaná
ako liek na kašeľ a bronchitídu. Najsladšie (až extrémne sladké) sú listy, ktoré sa môžu konzumovať
miesto sladkostí, ale sú vhodné aj do šalátov. Buď čerstvé listy alebo sušené sa používajú aj na
sladenie nápojov, múčnikov a iných jedál.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek