Vyrobte si domácu zmrzlinu – jednoduché recepty

Počas horúcich letných dní príde ako príjemné osvieženie vhod zmrzlina a najlepšia je tá domáca. Nie je zložitá na prípravu a môžeme ju konzumovať bez ďalších úprav alebo aj ako súčasť ovocných pohárov. A presne vieme, čo sme do nej pridali.

Čokoládová a kakaová zmrzlina

Na prípravu čokoládovej zmrzliny potrebujeme 5 dl mlieka, 15 dkg cukru, 1 dkg škrobovej múčky, žĺtok a 5 dkg čokolády. Do 3 dcl mlieka nasypeme cukor a uvedieme do varu. V zostávajúcom mlieku rozmiešame škrobovú múčku, žĺtko a zmäknutú čokoládu. Za stáleho miešanie povaríme do zahustenia.

 

Domáca čokoládová zmrlina

 

Kakaovú zmrzlinu vyrobíme z 5 dcl mlieka, do ktorého nasypeme 13 dkg cukru a 1 vanilkový cukor, uvedieme do varu. V troške mlieka rozmiešame 2 žĺtky, 2 dkg kakaa a 1 dkg škrobovej múčky. Zmes nalejeme za stáleho miešania do horúceho mlieka, necháme variť do zahustenia.

V oboch prípadoch zahustený krém necháme vychladnúť a dáme zmraziť do zmrzlinového strojčeka alebo v miske do chladničky.

Malinová – ovocná zmrzlina

Štvrť litra sladkej smotany zmiešame s dvoma žĺtkami, lyžicou práškového cukru, vanilkovým cukrom a lyžičkou solamylu. Hrnček s hmotou postavíme dáme do vodného kúpeľa (do väčšej nádoby s vodou) a varíme. Krém miešame tak dlho, dokiaľ nezhustne – ale nesmie zovrieť. Potom ho dáme vychladnúť a občas premiešame, aby sa neutvorila zrazenina. Do vychladnutého krému vmiešame šťavu z malín – osminu litra. Vyberáme z čerstvých alebo kompótovaných malín, prípadne zvolíme malinový džem.

 

Domáca malinová zmrzlina

 

Krém zmrazíme v miskách. Rovnakým spôsobom možno pripraviť aj jahodovú, marhuľovú, višňovú aj inú zmrzlinu.

Marhuľová zmrzlina

V miske rozmiešame 600 ml bieleho plnotučného jogurtu s 3 lyžicami práškového cukru a 1 vanilkovým cukrom. Pridáme 6 veľkých marhúľ nakrájaných na malé kúsky a šľahačku, ušľahanú z 250 ml smotany na šľahanie. Krém na marhuľovú zmrzlinu dáme zmraziť v miskách.

Čajová zmrzlina so slivkami

V hrnci zmiešame 40 ml silného čaju, 125 ml smotany na šľahanie, 4 žĺtky, 100 g cukru a 2 balíčky vanilkového cukru. Zmes zahrejeme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Rozomelieme zatiaľ 200 g sušených sliviek a necháme ich macerovať aspoň dve hodiny. Slivky potom pridáme do vychladnutého krému a ten zmrazíme v zmrzlinovom strojčeku, prípadne v mrazničke. Zmrzlinu podávame zaliatu koňakom, ktorý za zvýši po macerovaní.

Rýchla zmrzlina bez vajec

Na prípravu zmrzliny budeme potrebovať 7 dl kyslej smotany, 3 dl 36% smotany na šľahanie, 1 kg ľubovoľného mrazeného ovocia, 1 balenie vanilkového cukru.

Postup je veľmi jednoduchý a rýchly. Mrazené ovocie rozmixujeme a pridáme kyslú smotanu, smotanu na šľahanie a vanilkový cukor. Spolu znovu poriadne rozmixujeme do jemnej kašičky. Takto pripravené zmes môžeme okamžite servírovať, prípadne, ak je to potrebné, ešte trochu dochladíme.

Zdravá detská zmrzlina

Trochu zdravším studeným variantom je zmrzlina pripravená z 250 g hustého jemného tvarohu, 150 g mrazeného ovocia, kokosového sirupu a vanilkového struku.

Ovocie rýchlo opláchneme, aby sme z neho odstránili hrubý ľad. Hustý tvaroh zmiešanie s ovocím a hustým kokosovým sirupom a vyškriabaným vanilkovým strukom. Na osladenie môžete použiť aj iný druh sladidla, ale kokosový sirup udrží konzistenciu tvarohu hustú a neriedi ju. Použiť môžete napríklad aj datľový. Takto vzniknutá masa má byť hutná a hustá, príjemné chladná, ale nie ľadová – určené presne pre deti.

 

Detská zmrlina

 

Náš TIP: Hľadáte chladivé osvieženie, ktoré vás naštartuje? Skúste ľadovú kávu.

Zdroj fotografií: Canstockphoto.com, Flickr.com

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek