Naučte sa odstrániť škvrny zo svojich odevov – 2. diel: Škvrny od jedla

Medzi najčastejšie škvrny, ktorými si doma alebo na návšteve môžeme pokaziť oblečenie, sú škvrnyod jedla. Dokážu zničiť nielen oblečenie, ale aj obrusy a podobne. Naučte sa s nami, ako ich čo najefektívnejšie odstrániť.

Môžete si prečítať Prvý diel nášho seriálu o čistení škvŕn.

Obliať sa môžeme kávou, čajom, Coca-Colou, ušpiniť sa možno čokoládou, ovocnou šťavou či zmrzlinou a mnohými ďalšími pochúťkami a hneď riešime problém – ako škvrnu vyčistiť. Pokiaľ použijeme na čistenie oblečenia chemikálie, radšej vyskúšame na leme látky stálosť farieb textílie.

Rozliata fľaša červeného vína

Škvrny od ovocia a od vína

Škvrny od ovocia, zvlášť zaschnuté, patria k najobtiažnejšie odstrániteľným, musíme sa preto s ich čistením poponáhľať. Čerstvú škvrnu od jablka, ovocia alebo ovocných štiav rýchlo posypeme soľou alebo vysajeme savým papierom. Môžeme tiež pretrieť prekrojeným citrónom a ešte vyperieme v horúcej vode s pracím práškom.

Škvrny od ovocnej šťavy čistíme rovnako studenou vodou so saponátom, dočistíme kyselinou citrónovou, prípadne citrónovou šťavou. Škvrny od ovocia z vlnených látok zmyjeme studenou vodou s mydlom alebo látku (stálofarebnú) cez noc namočíme do kyslého mlieka, vyperieme a dobre vyplákame. Chemicky možno „ovocné škvrny“ čistiť napríklad čpavkovou vodou alebo zriedeným roztokem sódy. Staré farebné škvrny musíme najskôr narušiť bieliacimi prostriedkami – napríklad zmesou liehu, 3 % peroxidu vodíka a čpavkovej vody (v rovnakom pomere). Staršie škvrny čistíme aj roztokom vody so čpavkom (10:1). Z umelých vláken ovocné škvrny nepúšťajú.

Zákernejšie sú škvrny od čučoriedok, alebo aj ríbezlí, môžeme ich skúsiť čistiť citrónom, lepšie kyselinou
citrónovou, biele a stálofarebné látky čpavkom, po ktorom škvrna sčervenie a možno ju vybieliť peroxidom a nakoniec vyprať. Škvrny od čučoriedok čistíme aj kyslým mliekom a potom vyperieme.

Škvrny od červeného vína posypeme okamžite soľou, potom ešte môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, dôkladne vyprať a vypláchnuť. Od bieleho vína vyperieme v horúcom roztoku saponátu s trochou čpavku.

Čokoláda a nápoje

Čerstvú čokoládu vymyjeme studenou vodou bez pracích prostriedkov, na pracích látkach ju možno potierať čpavkom. Na staré škvrny od čokolády je treba použiť roztok 1 dielu technického glycerínu, 1 dielu 3 % čpavku a 1 dielu vody. Potom vymyjeme studenou vodou a nakoniec látku opláchneme ešte vo vode s trochou octu.

Škvrny od kakaa zlikvidujeme roztokom z pol litra vody a pol lyžičky čpavku. Miesto tým potrieme a necháme pôsobiť, potom vyperieme, alebo postupujeme ako pri čokoláde.

Obrus poliaty kávou vyperieme vo vlažnej vode so saponátom. Škvrnu tiež môžeme ihneď posypať soľou a vytierať. Biely obrus možno ešte po vypraní pokvapkať na postihnutom mieste peroxidom zriedeným vodou a potom vyprať.

Čajovú škvrnu čistíme vodou so saponátom, prepláchneme kyselinou citrónovou, prípadne ešte necháme pôsobiť roztok boraxu a vyperieme.

Škvrny od nápojov typu Coca-Cola, Pepsi a podobne, odstraňujeme pretieraním benzínovým čističom, či benzínom, potom vyperieme vo vode s pracím prostriedkom a dôkladne vypláchneme.

Škvrny od piva odstránime mydlovou vodou s prídavkom liehu, potierame ich čistou handričkou namočenou v tomto roztoku a vyperieme.

Majonéza, horčica, vajce

Majonézu z bielizne čistíme tekutým saponátom bez prídavku vody, potom opláchneme vodou a dočistíme benzínom či trichloretylenom. Alebo najskôr odstránime tukovú zložku (viď odstraňovanie mastných škvŕn v 1. dieli seriálu) pomocou benzínu alebo perchloretylénu – nechemicky pomocou savého papiera. Zvyšnú časť škvŕn vyperieme vlažným roztokom pracieho prostriedku. Keby sme prali pri vyššej teplote, došlo by k zrazeniu bielkovín.

Pokiaľ sa nám dostane na oblečenie horčica, škvrnu pokvapkáme citrónom alebo kyselinou citrónovou, vymyjeme v saponátovom kúpeli a necháme zaschnúť. Po zaschnutí môžeme ešte zbytky škvŕn dočistiť liehom. Zaschnuté škvrny od horčice pokvapkáme citrónom a približne za pol hodiny vyperieme v teplej saponátovej vode alebo v teplej vode so sódou. Ak zostanú ešte škvrny, dočistíme ich opäť na už suché látky liehom.

Škvrny od vajec by sa mali vyčistiť okamžite, pretože bielkoviny sa časom menia v nerozpustné zlúčeniny, ktoré nejdú vyčistiť. Čerstvé ich môžeme vyčistiť vodou s trochou čpavku, staršie škvrny radšej zveríme do rúk odborníkov.

Škvrny od mlieka a zmrzliny

Škvrny od mlieka a mliečnych výrobkov, rovnako ako od mäsa (viď čistenie škvŕn od krvi v 1. dieli seriálu) a vajec, obsahujú bielkoviny, teplou vodou ich nečistíme a nesmieme ich ani zažehliť, pretože by sa bielkovina vplyvom tepla zrazila a škvrnu by už nešlo odstrániť. Použijeme len vlažnú vodu s enzýmovým pracím práškom. Čerstvé škvrny od mlieka a potravín obsahujúcich bielkoviny, musíme okamžite vymývať teplou, nie však horúcou vodou.

Farebná zelenina

Keď nám znečistí odev červená repa alebo kapusta, pokvapkáme fľak čpavkom a kefkou preklepávame do čistej podložky
(utierky a podobne). Potom potierame ešte škvrnu suchým mydlom a nakoniec a látku vypláchneme v čistej vode.

Škvrny od mrkvy najskôr dobre opláchneme pod prúdom studenej vody, potom preperieme vo vlažnej vode s jemným saponátovým prostriedkom. Pokiaľ škvrna nezmizne a pokiaľ to látka dovolí, vybielime ju odfarvovačom.

Zdroj fotografií: Fotolia.com

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek