Vytvorte si dokonalý valentínsky večer – dekorácie a menu

Máloktorý sviatok sa u nás tak rýchlo udomácnil ako Valentín. Veľkú úlohu v tom, samozrejme, zohrávajú aj obchodníci, pre ktorých znamená tento sviatok možnosť ako všetko po Vianociach predať. Na druhú stranu má láska tak výsadné postavenie v našom živote, že si oslavu rozhodne zaslúži.

Ak zabudneme na masívne útoky na našu peňaženku, príjemná valentínska atmosféra sa dá vytvoriť aj so zapojením vlastnej fantázie. Pomôžu nám v tom sviečky aj aromalampičky – napríklad lásku a milostnú túžbu prebúdza vôňa ruže, vanilky, rozmarínu, ďumbieru, ylang-ylangu, ale aj ďalšie vône, ktoré sú nám príjemné. Pomôžu aj vonné vankúšiky s bylinkami.

K valentínskej výzdobe určite patria aj živé kvety, ozdoby, v ktorých nechýbajú srdiečka, pretože na Valentína sú povolené aj gýčovité dekorácie.

 

Valentínske ozdoby

 

Môžeme ozdobiť obyčajný kvetináč, buď farbami, vlastnými obrázkami alebo servítkovou technikou. Ďalším variantom je koláž – polepíme ho vystrihnutými motívmi – vlastnoručne maľovanými srdiečkami či inými obrázkami, nakoniec celý kvetináč prestriekame lakom a vytvoríme do neho suchú kvetinovú väzbu, doplnenú zmienenými nevyhnutnými srdiečkami. Alebo ozdobený kvetináč môžeme naplniť napríklad sladkými bonbónmi či orieškami a podobne.

Sladké kvetináče

 

Srdiečka, aby boli symetrické, je najlepšie vystrihnúť z preloženého papiera. Papier preložíme na polovicu a na zadnej strane z neho vystrihneme polovicu požadovaného tvaru.

 

Valentínska ozdoba na stôl
Vlastnoručne vyrobená valentínska dekorácia.

Srdiečko môžeme využiť aj pri výrobe originálneho priania. Budeme na to potrebovať tvrdý papier – napríklad biely, ružový (alebo červený) a lepidlo. Z farebného papiera vystrihneme srdiečko, do ktorého rovnakou technikou (preložiť papier na polovicu) možno urobiť ďalšie malé srdiečka, alebo ich tam nalepiť – vystrihnuté z papiera s iným odtieňom. Nakoniec ho nalepíme na tvrdý papier a dopíšeme zamilované prianie.

Ďalším variantom je nalepiť srdiečko na papier a okolo nalepiť ďalšie malé srdiečka či iné motívy. Alebo ich môžeme prikresliť. K srdiečku možno tiež prilepiť „krídla“ vystrihnuté z bieleho papiera, alebo dopísať meno obdarovaného a podobne.

 

Sviatočný valentínsky stôl
Valentínsky stôl sa väčšinou ladí do červenej, prípadne ružovej a bielej farby, ktoré patria zamilovaným.

TIP: Hľadáte ďalšie valentínske interiérové inšpirácie? Tak si prečítajte aj Oslavujte Valentína každý deň – vytvorte si doma moderný interiér so srdiečkami!

Valentínska večera doma – vyskúšajte afrodiziaká

Niekomu stačí na navodenie poriadnej vášne čierna čipkovaná bielizeň, inému masáž či kúpeľ s vonnými olejmi, niekto hľadá afrodiziaká v lekárni (pozn. viagra nie je afrodiziakum, ale tabletka proti poruchám erekcie), iný siahne po preverených prostriedkoch. Ľudia totiž od pradávna túžia nejakým spôsobom povzbudiť sexuálny apetít a vyskúšali už mnohý recept, ktorý by ho znásobil, a to aj pri príprave jedla a nápojov.

Namaľovaná srdce

Afrodiziaká dostali svoj názov podľa antickej bohyne lásky Afrodity. Niektoré sú romantické, iné bizarné, najčastejšie ich ale nájdeme na tanieri. K najstarším afrodiziakám patrí ženšen, obľúbený kedysi v Ázii, v stredoveku bol súčasťou najrôznejších elixírov dlhovekosti, ale aj nápojov lásky. Robilo sa z neho aj víno. Dnes sa predáva v tabletách. Mandragora, rastlina podobná zemiaku, ktorej korene aj listy majú tvar genitálií, sa pripomína už v Starom zákone. Primiešavala sa do jedla rovnako ako kantarid – uschnuté telá chrobákov pľuzgiernikov, o ktorých písal už Aristoteles.

Príroda nám pomáha v tomto smere rozmanitým korením a rastlinami – ovocím aj zeleninou. K najznámejším patria petržlen, paprika, zeler, ale aj zemiaky, mrkva, baklažán alebo paradajky. Dobrým afrodiziakom je aj chren, cesnak, pečené gaštany, mandle, pistácie, datle, šafran, mäta, víno so šalviou, hľuzovky, ale aj banán. Krv má rozprúdiť rovnako aj škorica, ľanové semienko, červené fazule s kôprom, klinčeky, ďumbier, koriander, vanilka, muškátový oriešok alebo chilli. Dostatok korenia, mrkvy a zeleru sa má dávať do mäsových vývarov, horúca čokoláda by sa mala konzumovať s príchuťou mäty a nasekaná paradajka zase s bazalkou.

Za dráždivé pokrmy sa považujú aj ustrice a iné mäkkýše, francúzska horčica zvlášť v spojení s cesnakom a hľuzovkou, korytnačia polievka, hlávkový šalát, rasca, aníz aj artičoky. Známym prírodným afrodiziakom je aj salep – prášok zo sušených hľúz orchideí, zmes na prípravu nápoja známeho ako Salep, Sahlab, Sahleb… Vďaka svojej vysokej energetickej hodnote a obsahu vápnika, fosforu, zinku, sodíka a vitamínov A, B a C býva považovaný za afrodiziakum.

Láska prechádza žalúdkom, takže na Valentína je najlepšie pre svojho partnera pripraviť nejaké jeho obľúbené jedlo. Tí odvážnejší ale môžu experimentovať s afrodiziakami.

PREDJEDLO: Avokádo

Vitamín E obsiahnutý v avokáde pomáha aktivovať hormóny v krvi. Začnite s ním teda hneď v predjedle! Nakrájajte avokádo na plátky, nameľte na ne čerstvé čierne korenie a pokvapkajte balsamikovým octom alebo len citrónom.

Avokádo

K avokádu podávajte čerstvú bagetu nakrájanú na kolieska alebo napríklad nachos.

PREDJEDLO: Špargľa

Vitamín E a kyselina listová zaručí aktivitu hormónov v krvi a tým pádom aj uspokojenie vás aj vášho partnera. Vo Francúzsku 19. storočia pripravovali novomanželom k pred svadobnej večeri hneď tri chody so špargľou.

Špargľa v slanine
Pripraviť ju môžete ako predjedlo v pare alebo uvarenú vo vode.

PREDJEDLO: Sliepka v ružovom oleji

Vo vode uvaríme sliepku (diétnejšie kurča nemá tú „silu“), obrané mäso potom nakrájame na rezance. V miske rozmiešame lyžicu oleja s 3 lyžičkami francúzskej horčice, lyžicou vínneho octu, lyžičkou cukru, 3 lyžicami sójovej omáčky, 2 strúčikmi drveného a 2 strúčikmi na plátky nakrájaného cesnaku. Primiešame nakrájané mäso, posypeme ešte korením podľa chuti (najlepšie niektorým zo spomínaných afrodiziák) a polejeme vychladnutým ružovým olejom – to je olej, ktorý zahrejeme a rozmiešame v ňom mleté chilli papričky. Zvyšný vývar, s množstvom mrkvy a zeleru podávame s rezancami ako výdatnú polievku.

Vývar v miske

Poriadny slepačí vývar zahreje každého muža.

PREDJEDLO: Zelerové šaláty

Zelerový šalát s koňakom
Surový zeler nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nestmavol, osolíme, primiešame nadrobno rozsekané jadrá vlašských orechov – asi 50 g, pridáme 50 g nastrúhaného rokforu (alebo Nivy) a zalejeme zálievkou z 2 lyžíc oleja, lyžice koňaku a trochou citrónovej šťavy a premiešame.

Zelerový šalát s olivami
Surový zeler nastrúhame, pokvapkáme olejom, necháme hodinu odležať a potom pridáme 2 nakrájané vajcia uvarené natvrdo, pridáme väčšie množstvo – podľa chuti – vykôstkovaných a prekrojených olív, najlepšie čiernych. Ochutíme troškou octu a lyžičkou horčice, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Podáva sa chladené.

HLAVNÝ CHOD: Losos a šalát s medom

Omega-3 mastné kyseliny v lososovi zaistí, že sa hormóny lásky dostanú na samý vrchol. Filety z lososa osmažte z oboch strán na panvici s olejom alebo maslom a dajte do rúry na 180 stupňov. Medium variant trvá približne 8 minút.

K lososovi si pripravte šalát z baby špenátu a polníčku (valeriánka poľná) a podávajte so zálievkou, do ktorej dáte trocha medu, limetkovú šťavu, nasekaný kôpor a olivový olej. Zálievku pripravíte tak, že vode rozpustíte med, trochu soli a pridáte ďalšie ingrediencie.

Losos so šalátom
Ľahká ryba so šalátom, aby sa vám po večery nechcelo len spať.

Recepty na dezerty vám sem teraz písať nebudeme. Tie totiž odporúčame podávať v posteli na živom podnose podľa vlastnej fantázie. 🙂

TIP: Chcete rozprúdiť fantáziu svojho milovaného? Vyskúšajte sexi latexové oblečenie.

Nápoj vášnivej noci

Na zamilovanej oslave nesmie chýbať ani prípitok a správne vychladené šampanské, chladiacej nádobe dodáme netradičný vzhľad, keď ju ozdobíme mašľou a voňavou ružou. A tiež si môžeme dovoliť malé prehrešky v jedálničku, ktorý si môžeme spestriť sladkosťami alebo nejakým kokteilom.
Žena so srdiečkami

Osviežujúci elixír

Rozmixujeme 2 šálky paradajkovej šťavy, lyžicu vareného zeleru, žĺtok, malá lyžička chilli, lyžicu worčesteru, lyžičku citrónovej šťavy a prisolíme. Podávame chladené s ľadom.

Valentínsky kotejl

Pripravíme si 30 ml blue curacao, 20 ml vodky, 150 ml horúceho toniku (možno nahradiť horúcou vodou), 20 ml pomarančového džúsu, plátok pomaranča na ozdobu a cukor na dochutenie. Do pohára nalejeme alkoholické nápoje, zalejeme ich zahriatym tonikom a opatrne vlejeme pomarančový džús, ktorým sa nápoj sfarbí.

Valentínske prekvapenie

Do vychladeného pohára nalejeme 50 ml vodky, 50 ml ginu a 100 ml 100% jablčnej šťavy. Dôkladne premiešame, nalejeme do pohára a dolejeme Poděbradkou bez príchute, alebo s jablkovou príchuťou. Podávame s ľadom a plátkami citrónu.

Havanské mojito

Natrháme niekoľko lístkov mäty, zasypeme lyžičkou cukru a zalejeme šťavou z dvoch zelených citrónov (alebo limetiek).

Do pohára vhodíme niekoľko kociek ľadu a zalejeme sódou. Po okraj dolejeme hnedým havanským, alebo bielym rumom. Pohár necháme orosiť asi desať minút v mrazničke. Pohár ozdobíme mätou a kolieskom citrónu.

Kokteil

Zdroj fotografií: Irena Voříšková, Fotolia.com, Pinterest.com
Foto: Valentínsky stôl aranžovali študentky SOU Opočno

Diskusia

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek