Existuje rad viac či menej zaručených spôsobov, ktoré majú viesť k znižovaniu nadváhy. Ale metóda, ktorú si jeden chváli, nevyhovuje druhému adeptovi na schudnutie a naopak. Tiež nie každý určité diéty dobre znáša napríklad zo zdravotných dôvodov, takže by sa mal poradiť s odborníkom, prípadne lekárom.
Nesmieme tiež zabúdať, že okrem diétnej stravy by sme sa pri plánovanom chudnutí mali pripraviť aj na zmenu stravovacích návykov (napríklad pravidelnosť v strave, menšie porcie) a zvýšiť aj svoje pohybové aktivity.
Čo sa týka diét, populárny je napríklad princíp delenej stravy – kedy sa na jednom tanieri nesmú stretnúť proteíny a škroby. Vychádza z predpokladu, že ak prijímame súčasne sacharidové a bielkovinové potraviny, nadmerne tým zaťažujeme organizmus, ktorý odrazu obe živiny spracovávať nevie. Buď sa teda jedia živočíšne jedlá – mäso, vajcia, mliečne výrobky, alebo rastlinné produkty – chlieb, zemiaky, ryža, sója, múčne výrobky. K „zvieratkám“ môžeme jesť aj zeleninu, nie však ovocie, ale ani zemiaky. K rastlinám potom môžeme mlsať ovocie aj zeleninu. Soľ korenie a orechy môžeme kombinovať s akýmkoľvek jedlom.
Potraviny sa teda rozdeľujú do troch skupín: bielkoviny, sacharidy a neutrálne potraviny, ktoré sa môžu jesť kedykoľvek a s čímkoľvek. Aby sa to lepšie pamätalo, dostali bielkoviny názov zvieratká a sacharidy názov kvietky, hoci nie vždy je toto rozdelenie celkom jednoznačné. Úplne ale zabudnite na hotové jedlá a konzervy, majonézu, čokoládu, alkohol a ďalšie podobné veci. Všeobecne je odporúčané striedať kvietky a zvieratká ob deň. Nemôžeme si ale myslieť, že pokiaľ „delíme“ stravu, môžeme jest koľko chceme.
V USA je obľúbená takzvaná zónová diéta, ktorú si obľúbili aj hviezdy ako Jennifer Anistonová či Sandra Bullocková predovšetkým preto, že človeka neobmedzuje v množstve jedla, len je treba dávať pozor na to, čo jeme. Základom je správny pomer sacharidov, bielkovín a tukov v jedle. Pokiaľ obmedzíme príjem sacharidov v strave na určité množstvo, dostaneme sa tak do určitej zóny a prinútime organizmus, aby čerpal energiu z bielkovín a tukov a tým chudnúť. Zónová diéta odporúča konzumovať stravu v pomere 40 % sacharidov : 30 % bielkovín : 30 % tukov.
Energetická hodnota jedál má byť maximálne 2000 kJ.
Raňajkovať sa odporúča hneď po prebudení, medzi jednotlivými jedlami by mala byť pauza maximálne 3–4 hodiny, posledné jedlo má byť tesne pred spaním. Pri každom jedle máme vypiť veľký pohár tekutín, v žiadnom prípade však nie s obsahom kofeínu alebo tvrdý alkohol (víno nie je úplne zakázané). Zónová diéta je založená na zdravšom spôsobe stravovania a na pravidelnosti.
Diéta podľa krvných skupín zase vychádza z predpokladu, že pre človeka je dobré to, na čo je jeho organizmus z dlhodobého hľadiska navyknutý – teda na to, čo jedli jeho predkovia. Podľa krvnej skupiny možno ľudí rozdeliť do štyroch skupín – pre ktoré existujú odporúčané a zakázané potraviny.
Najčastejšia krvná skupina 0 je na svete asi 50 000 rokov. Objavila sa už za éry lovcov, preto jej diétny režim vyžaduje vysoký objem mäsa, zeleniny a nekyslého ovocia. Naopak nevhodné sú obilniny, zemiaky a mliečne výrobky.
Existencia skupiny A spadá do obdobia poľnohospodárstva a jej nositelia by mali dodržiavať takmer vegetariánsku diétu – obilniny, rastlinnú stravu a mäso len kuracie. Nevhodné je mäso, mlieko a mliečne výrobky.
Z ďalšieho obdobia pochádza krvná skupina B, ktorej nositeľ môže požívať väčšinu jedál – mlieko, mliečne výrobky a väčšinu mäsa (okrem kuracieho). Nevhodné sú obilniny a niektoré druhy zeleniny.
Krvná skupina AB je najvzácnejšia a má najmenej nutričných obmedzení. S ňou môžete jest skoro všetko, čo je vhodné pre skupinu A aj B. Nevhodné však je mäso, tučné mlieko a syry aj maslo.
Jedna z najúspešnejších diétnych metód posledných rokov takzvaná „plážová diéta“ pochádza tiež z USA – z Floridy. Princíp tejto trojfázovej diéty je málo tukov, málo sacharidov a veľa vlákniny. Prvá štrnásťdňová fáza je odstránenie stravovacích zlozvykov – trikrát denne bežné porcie jedla, hlavne zelenina, červené mäso, hydina, ryby, vajcia, syr a šaláty s olivovým olejom. Naopak zakázané je pečivo, cestoviny, ryža, zemiaky, ovocie a cukor.
V druhej fáze zvanej návrat zakázaných potravín sa začnú pridávať niektoré zakázané jedlá, pokiaľ na ne máme chuť, ako je chlieb, cestoviny, ryža, zemiaky, ale aj čokoláda, ale len malé kúsky. Druhú fázu je treba držať tak dlho, dokiaľ nedosiahneme požadovanú váhu.
V tretej fáze, kedy si zvykneme na nový štýl stravovania a menšie porcie jedla, už nemáme hlad a vlastne teda nedržíme diétu, ale stravujeme sa zdravšie a naučíme sa regulovať chuť do jedla.
Populárne sú v poslednej dobe aj takzvané tukožrútske polievky. Pripravujú sa zo 6 cibulí, hlávky kapusty, 5 paradajok, 2 veľkých zelených paprík, zväzku petržlenovej vňate, bujónu, soli a kari korenia. Nič iného sa temer neje, väčšinu jedál tvorí práve polievka v akomkoľvek množstve.
Cereálna diéta sa zameriava na konzumáciu cereálií v podobe celých obilných zŕn, vrátane šupiek a otrúb. Oproti čisteným obilninám majú väčšiu nutričnú hodnotu a obsahujú viac prirodzenej vlákniny. Pretože telo trávi celé zrná omnoho pomalšie než spracované obilniny, uvoľňujú sa z nich tiež pomalšie sacharidy, čo pomáha zabrániť nadmernému kolísaniu hladiny krvného cukru.Pozor však na jednostranne zamerané diéty, pri ktorých sa konzumuje len jeden druh potravín – a to preto, že nemusia telu vždy zaistiť potrebný prísun živín a dôležitých látok.
Zdroj fotografií: Fotolia.com